Ystadslakteri förbjus fortsätta slakta. Foto: Kiichiro Sato / TT

Grym grisslakt stoppas i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Grisar har slaktats utan tillräcklig bedövning på Rögla Slakteri i Ystad. Det anser både Länsstyrelsen Skåne och Livsmedelsverket.

Därför förbjuds nu slakten och länsstyrelsen lägger samtidigt ett vite på 50 000 kronor per kontrolltillfälle om förbudet inte efterlevs. Det skriver tidningen FoodMonitor på tisdagen.

”Rögla Slakteri AB förbjuds att: Bedriva slakt av djur där företaget inte kan säkerställa att samtliga djur är erforderligt bedövade från bedövning tills det att djuret avlidit. Tiden från bedövning till att djuret avlidit får aldrig bli så lång att det finns risk för djuren att återfå medvetande. Avsaknad av medvetande och känsel ska bibehållas till dess att djuret är dött”, skriver Länsstyrelsen Skåne i sitt beslut.

– När vi finner att en verksamhet inte fungerar så väl som vi förväntar oss, då ingriper vi. Så det har vi gjort här, säger Mattias Gardlund, ansvarig för slakteri- och transportfrågor på Länsstyrelsen i Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Får inte hända igen

Länsstyrelsen genomförde en kontroll på slakteriet den 2 februari i år och upptäckte då ”att minst fem av 13 suggor inte var tillräckligt bedövade”.

Vid en uppföljande kontroll som gjordes två dagar senare hade slakteriet bytt ut viss utrustning. Men trots det, kvarstod problemet. Den här gången var 3 av 6 suggor inte tillräckligt bedövade.

– Djurskyddsarbetet är ett förebyggande arbete som bygger på att vi måste förekomma oriktigheter. Vi kommer snarast göra en ny kontroll på slakteriet, säger Mattias Gardlund.

SVT Nyheter Skåne har sökt Rögla Slakteri för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer