Gualövsbon Tobias Johansson, på bilden med dottern Maja, tycker att mellanstadiet ska vara kvar i byn. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Gualövsbo: ”Trygghet att ha barnen nära”

Publicerad

Besparingsförslaget om att flytta mellanstadiet från Gualövs skola möts av kritik från bybor.
– Ett sådant förslag kan man inte tycka om, säger Björn Abrahamsson, som bor i Gualöv.

– Skolan och dagiset är navet här i Gualöv. Det är därför folk flyttar hit, fortsätter Björn Abrahamsson, Gualövsbo sedan 48 år tillbaka.

Även Tobias Johansson som bor och är uppvuxen i Gualöv är negativ till förslaget.

– Tråkigt. Det är en trygghet att ha barnen nära och det blir mer aktivitet i Gualöv när skolan är här, säger han.

Rektorn på Gualövs skola, Johan Rubin, instämmer i att skolan betyder mycket för byn.

– Men jag kan se fördelar med förslaget också. Dels att barnen får ett större utbud av kamrater i samma ålder. Och vi pendlar en del med våra elever för vissa ämnen som slöjd, språkval och hemkunskap – och i sådana fall (om mellanstadiet flyttar, reds. anm.) hade barnen sluppit så mycket tid i bussen, säger Johan Rubin.

Återkommande fråga

Förslag om att flytta klasser från Gualövs skola har tagits upp även tidigare i Bromöllapolitiken. Även förslag om att helt lägga ner skolan. Johan Rubin tycker att politikerna ska bestämma sig för vad de vill – och hålla fast vid det.

– Det är inte sunt att gå omkring med det här ständiga ”tänk om” och ”kanske”. Att man tar ett beslut och har en linje i hur man tänker kring det här tror jag är viktigt – både för medborgarna och för barnen, att de ska känna att de har någorlunda koll på vad som ska hända under deras skoltid, säger Johan Rubin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer