Malmö kommuns grundskoledirektör Anders Malmquist tror inte att det kaos som tvingade Rosengårdsskolan att stänga sitt högstadium kommer att upprepas. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT arkiv

Skoldirektör om Rosengårdsskolan: ”Liten risk för ny stängning”

Uppdaterad
Publicerad

Ett misslyckande att högstadiet behövde stängas. Men liten risk att det ska behöva hända igen. Så kommenterar Malmö kommuns grundskoledirektör utvecklingen på Rosengårdsskolan och andra skolor i socialt utsatta områden.

Rosengårdsskolan tvingades stänga sitt högstadium 2013, efter allvarliga problem med arbetsmiljön för elever och lärare.

– Det är ett stort misslyckande när man kommer dit både för skolan och samhället runtomkring, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör för Malmö kommun.

Han menar dock att risken att är väldigt liten att den kaotiska situationen ska upprepas och att högstadiet ska behöva läggas ner igen.

– I skolor i socialt utsatta områden har vi stärkt upp med mer resurser, säger Anders Malmquist.

Enligt grundskoledirektören finns det däremot faktorer som gör att det blir svårare att bedriva en bra utbildning i Rosengård och andra socialt utsatta stadsdelar. Han syftar bland annat på föräldrarnas utbildningsnivå och det faktum att färre talar svenska i hemmet.

– Det har ett väldigt genomslag på elevernas förmåga att nå målen i skolan, säger Anders Malmquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.