Haddile med fosterföräldrarna Miklos och Malene Liewehr.

Haddiles föräldrar på besök i Broby

Uppdaterad
Publicerad

Den nu tre och ett halvt år gamla flickan Haddile fick för första gången sedan födseln återse sin mamma.

Det har varit på gång flera gånger tidigare, men först nu, veckan före jul, blev det av att Haddiles biologiska föräldrar besökt flickan hos familjehemmet i Broby.

– De var lugna och vänliga. Haddile var nyfiken men de förstod inte varandra, säger hennes fostermamma Malén Liewehr, 45 till Kvällsposten.

Utvisningen av Haddile

Föräldrarna tillbringade totalt 7-8 timmar med flickan under två dagar. De besökte hennes hem i Broby tillsammans med personal från socialförvaltningen i Lund och en arabisk tolk.

– Vi har skickat bilder och filmer på Haddile till Algeriet och hon har också fått bilder på föräldrarna. Så hon har varit nyfiken och frågat ”när kommer mina föräldrar?” och ”kommer de aldrig?”.

Haddiles öde blev känt hösten 2011 i samband med att Migrationsverket ville utvisa henne trots att svenska myndigheter inte visste var flickans biologiska mamma fanns. 

Haddile har sedan hon var fyra månader gammal bott i ett familjehem i Broby hos paret Malene och Miklos Liewehr.

Ett år senare kom det fram att båda föräldrarna fanns i Algeriet och att de nu ville träffa sin dotter.

Migrationsverket tog beslut om att Haddile beviljas ett tvåårigt uppehållstillstånd i Sverige. Motiveringen var att möjliggöra en återförening mellan flickan och hennes biologiska föräldrar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet