Hade 80 döda mumifierade grisar i stallet

Uppdaterad
Publicerad

Vid en kontroll i ett stall i norra Skåne hittade länsstyrelsen 80 mumifierade grisar som dött av svält.

– Det är en tragedi för djuren men också för djurägaren, säger länsveterinär Leif Felton.

De döda djuren upptäcktes vid en inspektion som länsstyrelsen gjorde i juni.  Nu förbjuds mannen att ta hand om djur, vilket tidningen Norra Skåne var först med att berätta.

Kanske ett år

Länsstyrelsen tipsades om situationen av en anmälare som skickade bilder på de döda grisarna. Vid en inspektionen kunde det konstateras att de döda djuren legat så länge att kadaver förtorkat och fastnat på stallets inredning.

– Det har legat flera månader, kanske ett år, säger Leif Felton till SVT Nyheter.

Mannen som drabbats av djurförbud har förklarat att han inte orkat ta hand om djuren då han lidit av psykisk ohälsa. När foderautomaterna börjat krångla blev djuren utan mat och svalt då sakta ihjäl.

Svultit ihjäl

Djurägaren bedöms sakna förmåga att ta hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen och förbjuds därför att ha djur tills vidare.

– Det här är väldigt allvarligt. Det rör sig om en person som inte klarat av sin djurhållning och i princip övergett sina djur, säger Leif Felton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.