Vid tillslaget hittades flera hundra djur – bland annat två krokodiler. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Hade hundratals reptiler – döms till två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 800 ödlor, krokodiler och andra reptiler hittades när polisen slog till mot en misstänkt djurhandlare i Löberöd utanför Eslöv.

På måndagen kom domen och mannen döms för bland annat grovt artskyddsbrott, smuggling och djurplågeri till två års fängelse.

– Genom den bevisning som togs i beslag har åklagaren kunnat visa att mannen bedrivit vad som närmast kan betecknas som en diversehandel med sällsynta och skyddade reptiler. Vi har kommit fram till att han i 67 fall beställt, köpt, sålt eller försökt sälja reptiler som finns med på CITES listor över särskilt hotade djurarter, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Thed Adelswärd i ett pressmeddelande.

Nekar till brott

Den dömde mannen förnekar brott och hävdar att han inte yrkesmässigt varken fött upp eller sålt levande sällskapsdjur utan att det skett inom ramen för en hobbyverksamhet.

När polisen gjorde tillslaget mot mannens lokal i Löberöd 2018 fanns där 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, elva grodor och två dvärgkrokodiler. Mannen, som är i 40-årsåldern, döms för grovt artskyddsbrott, brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri.

Mannen har tjänat stora summor pengar på djuraffärerna men har trots det levt på socialbidrag.

Djur fick avlivas

Många av djuren var i så dåligt skick när de hittades att de fick avlivas. De som överlevde har placerats i djurparker.

Ytterligare en man åtalades i målet. Han döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.