Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Häkteschefen Håkan Tullberg, berättar att häktade skåningar måste skickas runt i Sverige. Foto: TT

Häkteskrisen förvärras: Skånska intagna skickas 100 mil norrut

Publicerad

Platsbristen på Skånes sex häkten tvingar kriminalvården att skicka intagna mellan häkten över hela landet. Just nu slussas häktade upp till Stockholm och Göteborg och ibland så långt som till Härnösand. Och situationen ser ut att bli värre.

I februari larmade kriminalvården om att situationen var kritisk i skånska häkten. Nu har situationen blivit ännu värre och platsbristen gör att intagna skickas runt i hela Sverige.

– Vi har just nu 109 procents beläggning på häktena i region syd. Det innebär att intagna måste stanna i polisarresten en till två dagar efter de blivit häktade, för att flyttas till häktet under utredningstiden. Med stor sannolikhet skickas de sen vidare till ett nytt häkte efter tingsrättsförhandlingarna. De flyttas runt mycket inom Skåne men det kan vara var som helst i landet som Göteborg, Stockholm, Kristianstad eller till och med till Härnösand, berättar Håkan Tullberg häkteschef i Malmö och Trelleborg.

Besök ställs in

Situationen har förvärrats sedan årsskiftet och enligt Håkan Tullberg räknar Kriminalvården med att det kommer bli ännu värre eftersom toppen brukar vara i april.

– Det drabbar de häktade och deras anhöriga. Besök från advokater och familj ställs in och skjuts upp när de intagna flyttas runt. Ett planerat besök i Helsingborg kan plötsligt bli i Ystad istället.

JO-anmälan

Justitieombudsmannen (JO) har beslutat att utreda platsbristen på landets häkten, som just nu ser ut att vara allvarlig i hela Sverige. Något som Håkan Tullberg välkomnar.

– Det är jättebra. Vi har skrikit på hjälp länge i kriminalvården och det har inte hänt något, men nu har vi haft besök från riksdagspolitiker och det verkar som att man har fått upp ögonen för att situationen är kritisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer