Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under lördagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mord på 18-åringen. Foto: SVT/TT

Misstänkte mannen i Höör häktad för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för att ha dödat en 18-årig kvinna i Höör häktades under fredagen vid Lunds tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Åklagaren har också möjlighet att begära att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning under häktningstiden.

Under häktningsförhandlingarna i Lunds tingsrätt fanns den misstänkte mannen med från arresten per videolänk. Han satt i kriminalvårdens gröna kläder bredvid sin försvarare.

Kammaråklagare Kristoffer Nordström begärde under förhandlingen mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på kvinnan. Efter det begärde han att den vidare förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar och åhörare och media fick gå ut.

När dörrarna öppnades igen beslutade tingsrätten att mannen häktas. Anledningen är bland annat att det finns risk att han undanröjer bevis eller försvinner.

Har erkänt

Åklagaren kan begära att mannen ska också genomgå en paragraf 7-undersökning, det som tidigare kallades liten sinneundersökning. Detta för att reda ut om han lider av någon psykisk störning.

Efter häktningsförhandlingen ville vare sig åklagare eller försvarare ställa upp på någon intervju. Mannens försvarare Maria Grosskopf sa dock att mannen är förtvivlad över det som hänt och att det inte var tänkt att kvinnan skulle dö.

Under skärtorsdagen erkände mannen, som är i 25-årsåldern, att han bragt kvinnan om livet men att det inte var hans avsikt. Innan dörrarna stängdes framkom det att han inte motsätter sig häktning. Han fortsätter dock att neka till brott och säger att det inte var meningen att döda 18-åringen.

Mordvapen hittat

Ett förmodat mordvapen har hittats vid dykningar i en sjö i Höör. De tekniska undersökningarna av föremålet fortsätter.

– Vi anser att vi har en väldigt bra bevisning redan. Det som återstår är ett utredningsarbete och många förhör, säger Patrik Nyquist, utredningsledare hos polisen.

Han bekräftar att det misstänkta mordvapnet är hittat.

– Jag ville inte berätta vad det är för vapen, men vi är ganska säkra på att det är rätt.

Inledningsvis inleddes en förundersökning om misstänkt människorov, men under onsdagen övergick det till att bli en förundersökning om mord.

Kvinnan lämnade en väns bostad vid tvåtiden under natten till tisdag. Hon kom aldrig hem. Efter ett stort sökpådrag hittades en kropp under onsdagen.

Åtal mot mannen ska väckas inom två veckor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen berätta om fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.