Övervikta diabetiker som opererat magsäcken har i många fall kunnat lägga undan medicinerna efter fem år, visar ny forskning. Foto: TT

Magsäcksoperation kan göra diabetiker medicinfria

Uppdaterad
Publicerad

Många överviktiga diabetiker som genomgått en magsäcksoperation har kunnat sluta med sina mediciner, det visar en studie som inom kort lyfts fram i Hjärt-Lungfondens årliga rapport.

I Skåne är hälften nu hälften av invånarna överviktiga eller feta, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. En siffra som stämmer överens med snittet för hela landet. Övervikt ökar risken att drabbas av diabetes typ 2. En diagnos som i sin tur mer än fördubblar risken att insjukna och avlida i hjärt-kärlsjukdom.

En ny svensk forskningsstudie viar nu att många diabetes typ-2-patienter som fått magsäcken opererad genom så kallad gastric bypass klarade sig utan mediciner fem år efter operationen.

– När man går ner i vikt räcker bukspottskörtelns produktion av insulin till för att kroppen ska sköta sig själv utan läkemedel. Det här är ett stort framsteg för de som har diabetes  vi rekommenderar att fler ska få möjlighet till gastric bypass-operation, säger Magnus Sundbom, professor på institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet och huvudansvarig för studien.

”Alarmerande ökning av övervikt”

Studien lyfts nu fram av Hjärt-Lungfonden, som inom kort presenterar sin årliga Hjärtrapport.

– Den ökande övervikten i Sverige är alarmerande, inte minst på grund av risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Därför är det här forskningsframsteget väldigt glädjande  förhoppningsvis kan upptäckten förbättra livskvaliteten för tusentals som har diabetes och ge fler människor tid att leva, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Allt fler opereras

Men magsäckoperationer för att stävja övervikt är inte okontroversiella. Genom åren har bland annat kritik lyfts mot att operationerna ökat i sådan takt att eftervården halkar efter. Under 00-talet ökade antalet operationer dramatiskt, men i somras kom siffror som visade att trenden mattats av.

Att varannan skåning nu är fet betyder heller inte enligt Hjärt-Lunfonden att alla som ligger i riskzonen att bli sjuka ska operareas.

– Det vi lyfter fram är en studie som gäller dem som redan har diabetes typ-2, och där forskningen visat att de kan bli hjälpta av operationen. Och det vi vet sedan tidigare är att det finns en koppling mellan diabetes typ-2 och övervikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.