Unga från Limhamn vittnar om stölder i vardagen. Foto: Gunilla Fritze

Hälften av niorna utsatta för brott

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligt att ungdomar utsätts för stölder av cyklar, mobiler, dyra kläder och andra värdesaker.

Var fjärde elev i årskurs nio uppger att de någongång har blivit bestulna.

– När man är ute på kvällarna blir man av med saker ibland. Det kan vara mobiler och märkesjackor, säger Oscar Källgren, som går på Bergaskolan i Limhamn, Malmö.

Han har inte själv blivit utsatt men andra som blivit det.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Linnea Björkman, som går i årskurs nio på samma skola, har blivit bestulen på flera saker:

– Mobiler, nycklar och cyklar, säger hon.

Numera är hon noga med att låsa in allting av värde när hon är i skolan.

Hennes kompis Mi Erlandsson har liknande erfarenhet och säger att det är tråkigt att det är så mycket stölder.

– Jag använder alltid en begagnad cykel numera, har extra lås och ser till att jag alltid lägger nycklar på ett säkert ställe, säger Mi.

Se mer: Här berättar ungdomarna om stölderna

Hälften drabbade

Samtliga ungdomar i årskurs nio får med några års mellanrum svara på frågor från Brå, Brottsförebyggande rådet. Frågorna gäller om de har deltagit eller varit utsatta för brott. 

I den senaste, som kom i december 2016, framkom att nästan hälften av ungdomarna i årskurs 9 utsatts för något brott under det senaste året. Vanligast var att bli utsatt för någon form av stöld där 27,7 procent av ungdomarna svarade att de hade drabbats det senaste året.

Cykelstölder är vanligast, 15,2 procent svarar att någon gång blivit av med en cykel via stöld.

– Jag låser alltid min cykel och lägger min, klocka, pengar och sådant i mitt skåp på skolan och så ingen tar mina saker i idrottshallen, säger Lorentz Glasnovic, elev på Bergaskolan.

Svårt att utläsa trenden

Ungdomarna är medvetna om att de måste skydda sin egendom eftersom det förekommer så mycket stölder på platser där ungdomar befinner sig.

I skolundersökningen om brott från Brå var det något fler killar än tjejer som uppgav att de blivit utsatta för stölder under 2015; 29,2 procent killar och 25,8 procent tjejer.

Bland såväl killar som tjejer är det en något större andel som uppger att de utsatts för stöld år 2015 jämfört med 2011. Detta kan dock bero på att inför 2015 års datainsamling reviderades frågeformuläret, till exempel har en fråga om utsatthet för stöld av mobiltelefon lagts till. Detta medför att jämförelser med tidigare år är osäkra, enligt Brå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet