Håll koll på fridlysta vårblommor

Publicerad

Blåsippor, liljekonvaljer och gullvivor. Nu vill många fylla sina vaser med vårblommor. Men tänk på att flera av skönheterna kan vara fridlysta och förbjudna att plocka.

I Sverige finns 43 helt fridlysta orkidéarter och 232 andra blomväxter som på olika sätt är skyddade. Det är inte helt enkelt att veta vilka regler som gäller för olika blommor och olika delar av landet. Därför har Naturvårdsverkets hemsida nu förenklat informationen kring fridlysning och skapat nya förteckningar över skyddade arter. Länsstyrelsen i Skåne har en sida där man kan hitta vad som gäller här.

– Vi vill hjälpa allmänheten att få bättre koll på läget nu när vårblommorna börjat komma och många kanske vill plocka in några exemplar. Då kan det vara bra att veta vad som är tillåtet och inte, säger Marianne Wetterin, handläggare på Naturvårdsverkets sektion för art- och naturskydd.

Olika regler

Den senaste översynen av vilka blommor som ska vara fridlysta gjordes 2010. Sedan dess har inga nya tillkommit eller försvunnit från listan. Där finns till exempel backsippan, som är rödlistad och betecknas som sårbar. Den får varken plockas eller grävas upp någonstans i landet. Gullviva och blåsippa anses som ”livskraftiga” men omgärdas av separata regler för plockning i olika områden. För båda gäller dock att det är förbjudet att samla in växten för att sälja. Liljekonvalj går det däremot att plocka och sälja – om den inte växer i Kronobergs, Stockholms eller Södermanlands län eller på Öland.

– Jag kan förstå att man kan tycka det verkar konstigt att man får plocka en viss blomma i ett län medan det är förbjudet i grannlänet. Men det grundas av att det tidigare var länsstyrelserna som bestämde om fridlysning och de kunde helt enkelt ha olika uppfattning, säger Marianne Wetterin.

Grävt upp bestånd

Det går att köpa fridlysta växter i handeln men det gäller att se upp även där.

– Handlar man i riktiga handelsträdgårdar kan man sannolikt lita på att det är rätt skött. Man kanske ska vara mer ifrågasättande om det dyker upp den typen av blommor i torgståndet.

Men det händer inte särskilt ofta att brott mot fridlysningen kommer till Naturvårdsverkets kännedom.

– Det kan alltid vara någon som inte tänker sig för nu när våren kommer. Det är en helt annan sak med orkidéer där vi har fall där tjuvar grävt upp hela bestånd. Där handlar det om rent brottslig verksamhet, säger Marianne Wetterin.

Utöver de arter som är fridlysta nationellt:

gullviva

blåsippa

fältsippa

idegran

liten sandlilja

lundviva

smörboll

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.