Foto: TT

Hammarskjölds Backåkra får överlåtas

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Turistföreningen, STF, får överlåta Dag Hammarskjölds gård Backåkra till annan ägare. Det har Kammarkollegiet nu beslutat.

– STF har ansökt hos Kammarkollegiet  för att få tillstånd att upphäva de föreskrifter som finns i testamentet om att Backåkra och dess inventarier inte får överlåtas. Efter att ha utrett och handlagt deras ansökan har vi beslutat att överlåtelse får ske, säger Ulf Rehnberg, chef för Rättsavdelningen på Kammarkollegiet.

STF ärvde gården 1961 sedan FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkommit i en flygolycka. Organisationen har på senare år inte haft ekonomiska möjligheter att underhålla fastigheten, utan vill överlåta den på någon annan.

Ändra testamentet

För att testamentet ska kunna ändras, krävs Kammarkollegiets tillstånd, vilket nu har kommit.

Bara renoveringen tros gå på 5–7 miljoner kronor, och tidigare har hoppet ställts till en stiftelse och en hemlig donator, som skulle kunna göra så Backåkra kan öppna igen nästa sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.