Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hampus Holmbergs liv har blivit mycket bättre sen han fick ett jobb. I klippet hör du honom berätta vad det betyder – och får följa med in i plåtslageriet. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Hampus har autism – är en fördel på jobbet: Oerhört noggrann

Uppdaterad
Publicerad

Hampus Holmberg från Malmö har länge känt sig utanför och annorlunda på grund av sin autism. För sju år sen fick han drömjobbet som plåtslagare och sen dess har hans liv blivit mycket bättre.

Enligt en rapport från SCB från förra året är andelen sysselsatta lägre bland personer med funktionsnedsättning än i befolkningen totalt.

Autistiske Hampus Holmberg har haft svårt att förstå andra människor och sociala koder. Men det går allt bättre och nu är han inne på sitt sjunde år som plåtslagare i Malmö.

– Den tekniska biten med jobbet var relativt enkelt. Jag är väldigt bra på är att följa ritningar och jag är oerhört noggrann, säger Hampus Holmberg.

”Ger man folk möjligheten så blir det bra”

Anders Rosenbecker är Hampus chef och har sett hans utveckling på nära håll.

– Det är en jätteskillnad. Hampus har växt till en duktig plåtslagare och har fått riktigt bra självförtroende. Ger man folk möjligheten så blir det bra. Nu är Hampus en i mängden, säger Anders Rosenbecker.

Livet leker

Nu har Hampus egen lägenhet, körkort, vänner och ekonomisk självständighet. Det har inte alltid varit så.

– Jag fick en chans här och jag visade att jag ville och kunde. Det betyder jättemycket att ha ett jobb där jag vet att jag kan använda min autism på ett bra sätt. Det är mest här på jobbet jag har vuxit som person, säger Hampus Holmberg.

Autismspektrumtillstånd

Autismspektrumtillstånd är ett samlingsnamn för funktionsnedsättningar som påverkar sätt att tänka, vara och kommunicera med andra. Autism är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som har att göra med hur hjärnan fungerar och hanterar information. Autism märks främst på två olika sätt: genom begränsat samspel och kommunikation med andra samt genom stereotypa val av aktiviteter, beteenden och intressen.

Några vanliga egenskaper vid autism är bland annat att det kan vara svårt att förstå vad andra menar och känner, svårt att bli förstådd på rätt sätt, att man har enstaka intressen som tar upp mycket tid, upplevd stress i samband med att göra sådant som är nytt och ovant, svårt att bryta beteenden samt starka reaktioner vid olika sinnesintryck så som ljud, lukter och smaker.

Någon av följande diagnoser ingår i autismspektrumtillstånd:

• Autism

• Autismliknande tillstånd

• Aspergers syndrom

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.