Bassem Nasr, miljöpartistisk kommunpolitiker i Malmö och svensk-palestinier. Foto: Miljöpartiet

”Vi som är antirasister är i majoritet”

Uppdaterad
Publicerad

När judar känner sig rädda måste de som är mot antisemitism göra sin röst hörd. Det anser Bassem Nasr, född i Beirut, bosatt i Malmö och aktiv inom kommunpolitiken.

– Jag förväntar att man på allvar arbetar mot antisemitismen, säger Bassem Nasr, miljöpartistisk kommunpolitiker i Malmö och svensk-palestinier.

Judar hotades

I fredags hölls en demonstration i Malmö där hot mot judar framfördes och i lördags attackerades synagogan i Göteborg med brandbomber. Många svenska judar vågar inte visa Davidsstjärnan och tända sin sjuarmade ljusstake i fönstret.

– Återigen har en palestinsk demonstration urartat i antisemitism. Det är fruktansvärt, säger  Bassem Nasr.

Han anser att det är ett misslyckande för det demokratiska samhället när judar känner sig rädda och inte vågar visa sin Davidsstjärna eller tända sin sjuarmade ljusstake i fönstret.

– Vi måste motarbeta all form av rasism och antisemitism och bygga broar, både inom den palestinska rörelsen och mellan judar och muslimer, säger Bassem Nasr.

”Skolans uppgift”

Han anser att det är lärarnas uppgift att i skolan tidigt bryta och ingripa när de ser uttryck för rasism och antisemitism.

– Vi som är antirasister är i majoritet. Låt inte den minoritet som är högljudd ta över det offentliga samtalet, säger Bassem Nasr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.