Thomas Lyrevik bor i Skivarp och när vi når honom är han ute och promenerar med sitt barnbarn. Och han är glad över utmärkelsen.
– Jag känner mig mycket hedrad och håller den mycket högt, säger han.
Tidigare har han jobbat som statssekreterare i olika departement och han säger att han under den tiden nåddes av olika rykten om att det förekom korruption inom hovet. Det är de ryktena han tittat närmare på och som gjorde att han skrev sin bok ”Den kungliga kleptokratin” som är en svidande uppgörelse med den svenska monarkin.
”Kungahuset är laglöst”
– Det som är mest allvarligt är att hovet och kungahuset kategoriskt avviker från alla lagar utgör samhällets grund. De är laglösa, säger han.
– Inte blir det bättre av att statschefen inte kan åtalas. Det innebär att han kan strunta i allt och göra precis som han vill utan att man kan ställa honom till svars.
I sin bok beskriver Thomas Lyrevik bland annat hur kungahuset, som ska ovanför politik och inte påverka till exempel olika beslut, bedriver propaganda inom en rad områden. Och hur politiker och media undviker att granska och kritisera monarkin.
Att kungahuset gör ett viktigt arbete för Sverige håller han inte med om.
– Det är något vi har blivit indoktrinerade att tro, men det stämmer inte, säger han.
”Går mot republik”
Ändå så tror han att han kommer att få uppleva en folkvald statschef under sin livstid – trots den popularitet som kronprinsessan Victoria åtnjuter.
– Den kan göra att det blir ett tillfälligt uppsving, säger han.
– Men det är oundvikligt att vi går mot ett annat statsskick. Så länge hovet och kungafamiljen beter sig som man gör och folk får klart för sig hur mycket pengar man berikat sig med från skattemedel, så kan det bara bli på ett sätt.
SVT Nyheter Skåne söker hovet för en kommentar till Thomas Lyreviks uttaladen.
De har också blivit Årets republikan
2011 – Lena Andersson (författare och journalist)
2012 – Inga-Britt Ahlenius (civilekonom)
2013 – Özz Nûjen (komiker)
2014 – Pehr G Gyllenhammar (näringslivsprofil)
2015 – Maria Ripenberg (journalist)
2016 – Emil Mörk (lärare)