Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer från Andreas Paulsson utställning, tanken bakom och efterföljande vandalisering. Foto: SVT/Hashi Ahmed

Fotografens nakenutställning på Malmö stadsbibliotek vandaliserad

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under veckan blev fotografen Andreas Paulssons fotoutställning ''Alla är vi nakna'' utsatt för vandalisering. Nakenbilden på fotografen själv fick könsorganet bortklippt.

– Det kändes jättetrist, säger Andreas Paulsson.

Utställningen inleddes i tisdags på Malmö stadsbibliotek. Men bara ett dygn senare förstördes ett av fotografierna, en bild på Andreas Paulsson själv. 

Andreas säger att tanken med utställningen är att visa hur olika kroppar kan se ut. Och att han har fått varierande reaktioner. 

– Det är alltifrån ungdomar som har fnissat till att någon har använt materialet pedagogiskt för att berätta för sina barn. 

Vandalen ska ha anmält sig själv 

Enligt Sydsvenskan är det en 27-årig man som klippt bort könsorganet på fotografiet. 27-åringen ska först anmält utställningen för blottning och senare, efter vandaliseringen, anmält sig själv. 

Tidningen beskriver att 27-åringen i samtal med polisen sagt att utställningen är ”skandalös” och att hans barn inte ska utsättas får sådana bilder.

Även Andreas Paulsson har anmält vandaliseringen.

Medvetet val att sätta upp på Stadsbiblioteket 

Andreas Paulsson är medveten om att det väcker reaktioner att sätta upp den här typen av fotoutställning på ett stadsbibliotek, i stället för ett galleri. Men tycker valet av plats är viktigt.

– I ett stadsbibliotek möter man människor på ett annat sätt. I ett galleri går man dit för att titta på konst. I ett stadsbibliotek kommer man hit och får uppleva konst i vardagen istället, säger han. 

Se mer från utställning och vad Andreas Paulsson tanke med den är i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.