Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Bashyn, Kateryna Bashyna och deras tre barn flydde Kiev och bor nu i Vankiva. Möt dem och andra ukrainare i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Han flydde Kiev – öppnar kafé för ukrainare i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainare från Charkiv, Tjernihiv och Kiev träffas för första gången – på ett nedlagt kafé i Hässleholm. Alexander Bashyn och hans familj har skapat en mötesplats för ukrainare i sin nya hemstad.

Under coronapandemin lades Danielas kafé vid Stortorget i Hässleholm ner. Nu har den tomma lokalen istället förvandlats till en mötesplats för ukrainare på flykt.

– Först var det inte så många som kom hit, men det ändrades efter en artikel i Norra Skåne, säger Kateryna Bashyna när vi träffar henne i lokalen som myllrar av liv när SVT gör ett besök på fredagen.

Verksamheten kommer snart att istället flytta till andra, större lokaler som kommunen äger, på Kulturhuset i Hässleholm. Planen är bland annat att anordna språkkurser och laga mat tillsammans.

I videoklippet får du träffa barn och vuxna från runtom i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.