Hör varför danske Michael Hoffmann, vd för ett Malmöföretag, väljer att fortsätta pendla till Sverige. Foto: TV2 Lorry

Michael förlorar tusentals kronor om han inte pendlar till Sverige

Publicerad

Runt 1500 danskar fortsätter pendla in till Sverige – trots coronaläget. Hemmajobb leder till en ordentlig skattesmäll – på flera tusen kronor per månad för vissa.

– Jag tycker inte att det är rättvist, säger Michael Hoffmann som bor i Danmark men jobbar i Malmö.

Både danska och svenska myndigheter rekommenderar sina medborgare att jobba hemma så mycket som möjligt för att minska smittspridningen.

Nej från ministrar

Men skattereglerna gör att vissa pendlare förlorar tusentals kronor i månaden om de stannar i sitt hemland mer än halva arbetstiden. Om du är dansk och jobbar i Sverige måste du plötsligt betala hög dansk skatt på en lägre svensk lön.

Bertel Haarder, talesman för Nordiska rådet som jobbar för fri rörlighet mellan de nordiska länderna, har bett de nordiska finans- och skatteministrarna att göra ett undantag för pendlare under pandemin. Men de har hittills sagt nej.

Han varnar för att problem kan innebära en ökad risk för smitta.

– Skattefrågan orsakar frustration och oro bland gränspendlare, säger Bertel Haarder till Nordiska rådets hemsida.

”Kostar för mycket”

Michael Hoffmann, VD för Card Security company PNA som ligger i Malmö, fortsätter ta bilen över sundet. Annars skulle han få betala 8000 danska kronor (cirka 11500 svenska kronor) mer i skatt varje månad.

– Jag tycker inte att det är rättvist. Naturligtvis betyder 8000 kronor mindre i månaden något, säger han då han träffar danska TV2 Lorry.

På frågan varför han inte bara stannar hemma och tar förlusten, säger han:

– Jag tycker inte att det är upp till mig att fatta det beslutet. Det måste vara regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.