Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Westerström har stött på olika konflikter kopplade till antisemitsm, rasism och Israel-Palestinakonflikten. Foto: Helena Bohm

Antisemitism i skolan: ”I början blev jag själv så provocerad att jag kastade ut elever”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Westerström är gymnasielärare i Malmö och en av flera som ska ta fram underlag och verktyg till skolpersonal i Malmö kring antisemitism och Israel-Palestinakonflikten. Själv har han upplevt frustration när tiden, kunskapen och verktygen inte räckt till.

Björn Westerström har arbetat på flera skolor i Malmö och stött på olika konflikter kopplade till antisemitsm, rasism och Israel-Palestinakonflikten.

– Som lärare behöver man veta att det kan dyka upp och man behöver veta hur man kan hantera det. Då blir du tryggare när du har kunskap om det.

Bakgrunden till att han nu ska arbeta deltid med att ta fram undervisningsmaterial är en rapport som kom i vintras från Malmö stads samordnare mot antisemitism. Rapporten visar bland annat  att det finns för lite kunskap och förberedelse inför de här frågorna. Själv har han ett stort engagemang och har själv sökt kunskap.

– I början blev jag själv så provocerad av det här att jag kastade ut elever, skällde ut dem och tvingade dem att stanna kvar efter skolan när jag i själva verket hade kunnat nå dem på ett annat sätt, säger han och betonar hur viktigt det också är med den personliga relationen.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.