Mamman säger att hennes enda nätverk i Bosnien är mannen som har plågat henne. Foto: Bernard Mikulic

”Han kommer att döda mig och barnen”

Publicerad

Migrationsverket har tagit beslutet att utvisa en romsk kvinna och hennes tre småbarn till Bosnien. Mamman menar att hon riskerar sitt och barnens liv om de återvänder.

Hon har nu levt i tre år utan sina barn. Sen de kom till Sverige från Bosnien 2014 och sökte asyl. Barnen är i dag tre, fyra och fem år gamla och mamman kan inte ta hand om dem. Det är hon och de sociala myndigheterna överens om. Demonerna från förr plågar henne dagligen. Allt började när hon 14 år gammal blev bortförd av en okänd man.

– Han förde bort mig och jag var inlåst hela tiden. Jag sa att jag vill åka hem till min mamma. Då slog han mig och sa att du ska leva här och ingen kommer att veta var du är. Han slog mig hela tiden, varje dag. Jag hade blåmärken överallt. Jag försökte fly från honom flera gånger men det gick inte för att han vaktade mig, säger den 21-åriga mamman.

Nu ska hon utvisas med barnen som hon knappt träffat under tre år. Foto: Bernard Mikulic

Försökte göra en polisanmälan

Under den här tiden födde hon de tre barnen. En gång lyckades hon ta sig till en bosnisk polisstation. Hon ville göra en polisanmälan och få hjälp.

– Polisen sa: Vad gör du här? Vi kan inte hjälpa dig, du kan gå ut igen. Du är rom, du har inga rättigheter här. De körde ut mig och då kom hans vänner och förde hem mig till huset igen. Då blev det ännu värre och jag fick smaka mitt eget blod oftare än jag fick bröd, säger mamman.

Hon sökte hjälp i Bosnien med blev utkörd Foto: Bernard Mikulic

”Mina barn vet inte vem deras mamma är”

Hon fick tag i en släkting i Sverige som betalade flygbiljetterna och hon berättar hur hon, 18 år gammal, flydde med sina tre barn och tog sig till flygplatsen i Tuzla för flyg till Malmö. Väl i Sverige, i oktober 2014, blev barnen omhändertagna av de svenska myndigheterna och de är nu placerade i tre olika svenska fosterfamiljer.

Mamman kunde inte ta hand om dem och i dag, tre år senare är socialtjänstens bedömning, att hon fortfarande inte kan ta hand om dem. Mamman träffar barnen en gång i månaden i socialtjänstens regi och det är lika svårt för mamman varje gång:

– Mina barn vet inte vem som är deras mamma och de kan inte prata mitt språk. Jag kan bara bosniska och mina barn kan bara prata svenska. När jag träffar de så är de rädda för mig. De kallar sina fosterföräldrar mamma och pappa. De behöver inte prata med mig. Mitt hjärta vet att jag är deras mamma, säger hon och tittar ner på sina händer.

”Mina barn vet inte vem deras mamma är” Foto: Bernard Mikulic

Mamman betonar att hon vill att barnen ska vara kvar hos sina fosterfamiljer. Att de har det bra där. Att hon inte kan ta hand om dem.

”Han kommer att döda mig och barnen”

Migrationsverket har fattat beslut att mamman ska utvisas till Bosnien tillsammans med sina barn. De skriver att mamman har ett socialt nätverk i Bosnien och att bosniska myndigheter kan ta hand om barnen om inte mamman klarar av det. Beslutet är överklagat och mamman säger själv att hennes enda nätverk i Bosnien är mannen som har plågat henne:

– Jag vet att om de skulle skicka tillbaka oss så skulle jag och mina barn bli dödade.

Varför är du så säker på att den här mannen skulle döda er?

– Han har sagt att han först ska döda barnen och sedan mig. Jag är säker på det för att jag har plågats av honom länge. Jag har riskerat mitt liv för att komma hit till Sverige och jag kommer inte återvända.

”Han slog mig hela tiden, varje dag. Jag var helt blå.” Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.