Han lämnade Malmö – fick både jobb och bostad

Publicerad

Malmös kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kräver tillsammans med flera tunga S-poilitiker att ebo-lagen ändras.

I dag får asylsökande får bosätta sig var de vill om de kan ordna eget boende. Men det leder till trångboddhet och gynnar den svarta bostadsmarknaden.

Malmö har vuxit med cirka 5 000 personer år under de senaste 30 åren. Den nuvarande prognosen pekar på att Malmö kommer att få 28 200 fler invånare under det innevarande och de kommande tre åren.

Staden är attraktiv, inte minst bland nyanlända som har släktingar och vänner i Malmö.

EBO-lagen, som kom 1994, gör det möjligt för de asylsökande att bosätta sig var de under tiden tiden de väntar på besked om de får stanna eller inte i Sverige. Det är stor bostadsbrist och det leder till trångboddhet och gynnar de som tjänar pengar på svart bostadsförmedling.

”Social misär”

– När man flyttar till Malmö och boendet havererar får man ingen rimlig chans att komma in i samhället. Det skapar social misär för många och det är ofantligt dyrt för Sverige, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

Hon säger att staten måste se till att fler nyanlända bosätter sig i orter utanför de stora städerna där de har en rmlig chans att få ett eget boende och där förskolor och skolor har plats för barnen. I Malmö råder det idag stor brist på bostäder, skolor, förskolor och personal som arbetar inom den dessa områden.

Vill riva upp lagen

Dagens Samhälle har frågat socialdemokratrnas samtliga 183 kommunstyrelseordföranden om de anser att ebo-lagen bör rivas upp under den här mandatperioden. Åtta av tio svarar ja. Katrin Stjernfeldt Jammeh är en av dem.

– Vi har ett konkgressbeslut om detta och är överens med Miljöparitet i den här frågan här i Malmö, säger hon.

Det var på kongressen 2009 som Socialdemokraterna beslutade att ebo-lagen skulle skrotas vid en valseger. Beslutet fattades efter ett hårt internt tryck från bland andra Malmös dåvarande starke man Ilmar Reepalu och Anders Lago, som då var kommunalråd i Södertälje

Nu har även andra tunga socialdemokrater som Lars Stjernkvist i Norrköping höjt rösten i ebo-frågan. Han säger att det har lagen har blivit inneboende istället för eget boende och han vill se en lagändring, som gör att den asylsökande, för att få rätt att välja ett eget boende, måste uppvisa ett eget kontarkt eller andrahandskontrakt som är godkänt av fastighetsägare

Flydde Malmö

I Malmö har antalet hemlösa vuxna nästan fördubblats under tiden 2005–2015.

Den största ökningen har skett mellan 2013 och 2015 och flertalet är hemlösa till följd av bristande förankring på bostadsmarknaden. Inte på grund av att de missköter sig eller på annat sätt har svårt att behålla en bostad.

Mohamad Khalili, som är 27 år och från Syrien, bodde tidigare i Malmö men tröttnade på att bo svart och att flytta runt eller bo hos släktingar. Han sökte bostad på andra orter i Skåne och fick en lägenhet på söder i Helsingborg.

Bara svarta lägenheter

– I Malmö finns bara svarta lägenheter och det är inte bra att bo så. Det är lättare att få lägenhet och jobb i en småstad, säger Mohamad Khalili.

Han tycker att fler borde lämna Malmö.

– När jag bodde där pratade jag nästa bara arabiska, med vänner, i butiker och på restauranger. Här i Helsingborg är jag inne på mitt andra jobb och pratar svenska hela tiden på resturangen där jag arbetar.

Han är så glad för att han lämnade Malmö och dessutom fick en billigare lägenhet än i Malmö.

– Nu har jag pengar över varje månad och kan spara och använda till roliga saker, säger Mohamad med ett stort leende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.