Navid Momeni, bor på nykter korridor i Lund. Foto: Sofia Hermansson

Han lever studentliv utan alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Att studenttiden ofta är fylld med fester, intensivt socialt umgänge och alkohol är vida känt. Men enligt en ny rapport som IQ tagit fram har så många som 3 av 4 studenter ett riskbruk av alkohol och många känner en stark press att dricka.

Rapporten visar bland annat att 74 procent av studenterna i Sverige har en riskfylld konsumtion av alkohol som kan innebära både psykiska och fysiska skador. Många känner dessutom press att dricka alkohol på nollningar och korridorsfester trots att man kanske inte vill.

– Framför allt på nollningen. Det ses som lite konstigt att stanna hemma en fredag, säger Astrid Eckerbom när SVT Nyheter Skåne träffar henne i Lundagård.

Även studenterna Alfred Tibblin och Linn Merilä har känt av alkoholkulturen inom student- och nationslivet.

– Det blir lite tryck på att man själv även vill göra det, säger Linn Merilä.

– Man vill kanske hänga med och eftersom många evenemang inkluderar alkohol så blir det ju lätt så, säger Alfred Tibblin.

Nykter korridor

Men för de som känner att studenttiden kan fyllas med annat som inte innefattar ett intensivt drickande finns alternativ. Navid Momeni studerar till psykolog på Lunds Universitet och han bor på en så kallad nykter korridor där alkohol inte får förekomma. Han sökte sig dit för att undvika alkoholhetsen.

– Jag nådde en punkt i mitt liv där jag kände att jag inte var så intresserad av festande, speciellt med tanke på den alkoholkultur vi har här i Sverige, säger Navid när vi träffar honom i korridorsköket på Delphi i norra Lund.

TV: Se hela inslaget här

Många rum står tomma

På korridoren bor i dagsläget tio personer som delar kök och allmänna utrymmen. Trots bostadsbristen i Lund står några rum tomma, något som enligt Navid kan bero på att man varit dåliga på att nå ut med informationen om att det faktiskt finns.

Han har själv mött en del förvånande reaktioner när han berättat om hur han bor.

– Många är förvånade över att det finns, det är nog mest det, säger han.

Om han mött några fördomar mot korridorens alkoholpolicy svarar han nej, men han tror absolut att det finns.

– Det finns det säkert, men de är inte befogade. Alla som bor här är helt vanliga människor.

”Det är ett problem”

Trots att alkohol inte får finnas i just den här korridoren är det naturligtvis svårt att undgå alkohol och dess konsekvenser. Eftersom korridorerna ovanför och husen runtomkring ofta har fest och att hela området består av studentkorridorer och lägenheter. Bara utanför altandörren till korridoren trängs gamla spritflaskor, cigaretter och krossat glas.

Navid berättar om en händelse där ett bord tre våningar ovanför slängdes ner utanför deras fönster under en vild korridorsfest.

– Tänk om någon gått utanför då. Det är absolut ett problem, säger han.

Matintresse istället för öl

Men på just den här korridoren dominerar istället matintresset och glädjen i att komponera ihop nya rätter tillsammans i korridorköket. När SVT Nyheter Skåne besöker korridoren vid lunchtid lagar Navid själv en sparrissoppa från grunden tillsammans med en av korridorskamraterna.

– Om en person köper en pizza så är vi lite sådär; varför köper du den, du borde laga den själv, säger Navid och skrattar.

– Jag skulle säga att vi lagar mycket mat här, jag skulle till och med säga att några av oss är ganska passionerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.