Magnus Reslow laddar för 300 dagar till havs och 60-årsfest på 6=.e breddgraden. Foto: Sofia Ekhem

Han ska segla jorden runt – utan att gå i land

Uppdaterad
Publicerad

Med mat och vatten ombord för nästan ett helt år ger sig Magnus Reslow ut på sitt livs äventyr. Han ska ta sig jorden runt nonstop – något som ingen svensk tidigare gjort.

När Magnus Reslow den 15 maj kastar loss från Marstrand kommer han inte gå i land förrän han är där igen – 300 dagar senare.

– Jag har sett fram emot det här sedan någon gång på 70-talet, säger han.

Det var då han tröttnade på livet som välavlönad kock och istället valde ett enklare liv. Sedan dess har han seglat runt i Medelhavet och Västindien, Afrika och USA. Solceller på båten har drivit en symaskin som han använt för att lägga upp kjolar, laga segel och sy kläder – och på så sätt fått ihop pengar till mat.

– Jag har tagit mig fram, jag har mitt eget lilla hotellrum med kök och säng, och så har det råkat bli så att jag blivit en av Europas mest erfarna ensamseglare, säger Magnus Reslow.

Foto: Johan Dernelius

När han kom tillbaka till Sverige och Glasbrukskajen i Limhamn hade han tre kronor kvar på fickan. Han fick i gåva en skrotig liten segelbåt, en Vega, som han nu renoverat och gjort redo för världsomseglingen.

– Hon har sjutton vattensäkra skott, Titanic hade bara fjorton och den sjönk, säger Magnus Reslow och skrattar.

Med hjälp av privata sponsorer och engagerade människor runt sig har han nu allt han behöver för att klara sig.

Äventyret uppskjutet

Tanken var först att Magnus skulle ha påbörjat sin segling redan förra sommaren, men då han råkade ut för en olycka och fick operera vänsterarmen sköts den upp. Han kan använda armen till att skota och använda sin sextant, men högerhanden får sköta resten.

– Jag är den enda single handed seglaren, alla andra som kallar sig det kan glömma det, säger Magnus Reslow.

I klippet ovan kan ni höra mer om äventyret och se vilken rutt runt jorden Magnus ska ta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.