Kamyar Alinejad uppger att han själv blivit utsatt för rasism många gånger. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Stadsmissionen vill stoppa rasprofilering

Publicerad

”Du ser ut som någon vi letar efter – rasprofiliering utifrån ungas egna röster” är namnet på den satsning som Stadsmissionen i Skåne gör tillsammans med Malmö mot diskriminering för att få bukt med den rasprofilering de menar finns i samhället.

– Jag kan lova att varenda rasifierad person har blivit utsatt för rasprofiliering eller strukturell rasism, säger Kamyar Alinejad som är projektledare för satsningen.

Denna veckan startar projektet som under ett år ska folkbilda unga mellan 12 och 25 år i deras rättigheter jämtemot myndigheter för att de inte ska acceptera strukturell rasism. Frågan aktualiserades nyligen när en uppmärksammad film visade hur polisen på ett Öresundståg hamnade i en konflikt med en pendlare som motsatte sig en utökad kontroll.

– Det här är högaktuellt. Det som hände Benjamin skulle inte fått hända, men jag är inte förvånad, säger Alinejad.

Rasprofilering innebär exempelvis att myndigheter granskar personer med annat etniskt ursprung än ursprungligt svensk hårdare. Detta menar Kamyar är väldigt vanligt och det vill han förändra genom projektet.

 – Jag ser fram emot att ge verktyg till unga, ge dem kött på benen, driva på och göra ungas röster hörda, säger Kamyar Alinejad.

Målet: En bok fylld med berättelser

Projektet ska genomföras exempelvis via olika workshops och föreläsningar som han hoppas kommer igång om ungefär en månad. Då börjar arbetet på riktigt som i slutändan ska mynna ut i bland annat en antologi som ska lyfta ungas egna berättelser av rasprofilering i främst Malmö men även i Kristianstad där Stadsmissionen också har verksamhet.

– Detta ska bli en käftsmäll mot de rasistiska strukturer som finns i Sverige. Jag vill att någon av deltagarna sätter boken i handen på Stefan Löfvén sen, säger Kamyar Alinejad.

Första projektet i Sverige

Leandro Schclarek Mulinari som är doktorand vid Stockholms universitet har precis skrivit en avhandling på temat rasprofiliering i Sverige och han kommer att vara en av samarbetspersonerna i projektet.

– Det här har inte funnits i Sverige innan och det kommer inte en dag för sent.

Ska hjälpa unga att anmäla

Malmö mot diskriminering kommer också att hjälpa till juridiskt.

– De ska hjälpa de unga i vad de kan anmäla till polisen, till exempel ifall blåljuspersonal tar till våldsamma uttrycka eller vid en kränkande behandling från försäkringskassan. Det ska de unga lära sig att anmäla, säger Kamyar Alinejad.

Detta betyder rasifierad, rasprofiliering, strukturell rasism:

Rasifierad – Person som ses som stereotyp ut­ifrån för­domar om deras ur­sprung

Rasprofiliering – En form av särbehandling av människor efter ”ras”

Strukturell rasism – Samhällsstrukturer som hindrar etniska eller religiösa minoriteter att uppnå lika rättigheter som majoriteten av befolkningen

Källa: Svenska akademins ordlista

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.