Thommy Brännström förstår Benjamin Antwi i att det kan vara jobbigt att bli kontrollerad men menar samtidigt att alla blir det. Foto: /Ebba Torstensson

Polisen anser att de gjort rätt trots kritiken

Uppdaterad
Publicerad

När Benjamin Antwi åkte från Köpenhamn under fredagen hamnade han i dispyt med polisen efter att han vägrade genomgå en extra kontroll. Han anser att han blivit diskriminerad på grund av sin hudfärg.

– Vi särbehandlar inte människor baserat på hudfärg, etnicitet eller religion säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region syd.

Det var under fredagseftermiddagen när Benjamin Antwi åkte hem från jobbet i Köpenhamn som han blev stoppad. Delar av händelseförloppet filmades av andra passagerare på tåget och polisen har efter detta fått mycket kritik i sociala medier. Tusentals personer har nu skrivit under en lista där man vill att polisen ska be om ursäkt för sitt beteende.

– Vi anser att vi har gjort rätt. Att personen väldigt ogärna ville medverka i en kontroll stärkte vår känsla på plats av att någonting inte var helt okej, säger Thommy Brännström.

Polisen menar att det som generellt kan avgöra om man blir misstänkt och kontrollerad en extra gång är exempelvis om man försöker dölja något eller att man verkligen inte vill medverka i en kontroll.

Inte hänt tidigare

Enligt polisen är det lika stor chans att en vit respektive mörkhyad person skulle bli kontrollerad.

Varför är det då så många som upplever att det är tvärt om?

– Jag vet inte. Det är i alla fall inget som vi arbetar och agerar efter.

Så den typen av saker har aldrig hänt i region syd?

– Min bild är att det inte har hänt, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.