Albin Tingsvall har skrivit en bok om sina erfarenhet av elitidrott. Foto: Bildbyrån

Han skrev om idrottens baksidor – nu prisas han

Publicerad

Albin Tingsvall får årets Barnidrottspris. Han får det för sin bok ”Allt jag förlorade genom att vinna” som handlar om elitidrotts baksidor.

Albin Tingsvall startade sin framgångsrika handbollskarriär i Vittsjö. Redan som ung tränade han hårt och under sin tid som handbollsspelare hann han både ta SM-guld och spela i landslaget.

Har inspirerat

Men allt var verkligen inte guld och gröna skogar. Förra året kom hans uppmärksammade bok som handlar om allt det som det inte så ofta pratas om när det gäller elitidrott – och det är för den han får Svenska Barnidrottspriset. Pristagaren utses av en jury bestående av Björn Ferry, Anna och Emil Jönsson Haag och delas ut till en person som på ett inspirerande sätt står upp för barns rättigheter inom idrotten. I motiveringen skriver juryn:

”Genom att lyfta ett ämne som diskuteras högt och lågt inom alla förbund och föreningar, mellan ledare och aktiva, sätter han ord, med sin egen erfarenhet, på det viktigaste grundpelarna som barn- och ungdomsidrott ska byggas av: Gemenskap, tillhörighet och glädje.”

Känner ödmjukhet

Albin Tingsvall själv är stolt över priset.

– Jag är mycket ödmjuk inför denna fina utmärkelse och vill rikta ett stort tack till alla de eldsjälar i idrottsrörelsen som dagligen bidrar till en sund och hållbar miljö för våra barn och ungdomar, säger han i ett pressmeddelande.

Priset delas ut i samband med Diamond League-galan i Stockholm 30 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.