Foto: TT

Han stoppades med fyra flyktingar i bilen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 26 personer utreds just nu för människosmuggling efter att ha kört flyktingar över Öresundsbron till Malmö.

Svensk lag gör ingen skillnad på om du kört flyktingar i syfte att hjälpa eller för egen vinning.

SVT Nyheter Skåne har träffat en av männen som misstänks för människosmuggling. Han vill vara anonym men väljer att berätta sin historia. Vi kan kalla honom ”Khalil”.

#flykt

Den 9:e september träffade Khalil två kvinnor med två små pojkar under ett besök i Köpenhamn. De var trötta och frågade efter hjälp.

– De berättade att de var flyktingar från Syrien och att de hade flytt i två veckor. Jag kände att jag var tvungen att hjälpa dem, det skulle lika gärna kunnat vara min familj, säger han. 

Skjutsade dem över bron

Khalil bestämde sig för att låta dem åka med i hans bil över Öresundsbron till Malmö.

De stoppades i tullen och mannen, som själv kom från Syrien till Sverige för lite över ett år sedan, är nu misstänkt för människosmuggling.

Han anhölls och satt tre dagar frihetsberövad innan han kunde åka hem igen.

– Jag tänker på det hela tiden. Jag kunde inte sova eller äta utan kunde bara tänka på min fru och mitt barn, berättar han.

Inga humanitära undantag

Faktum är att lagen inte gör någon skillnad på om du velat hjälpa, eller om du kört någon över gränsen mot betalning.

De 26 ärenden av människosmuggling som just nu utreds är allt från organiserad smuggling genom flera europeiska länder, mot betalning, till enskilda personer som kört få flyktingar över bron gratis.

Enligt kammaråklagare Johan Larsson finns varken lagstöd eller praxis för hur fall där personer anser att de hjälpt flyktingar att söka asyl, ska bedömas.

– Rent lagstiftningsmässigt så finns det ingen humanitärt undantag och inte heller i domstolars praxis, förklarar Johan Larsson.

”Moralisk hjälte

Johan Larsson tillhör en specialinsatt grupp åklagare i Malmö som jobbar med alla fall av misstänkt människosmuggling. Han förklarar att om en person kört en flykting över en landsgräns så är det ett brott.

– Sedan är det upp till domstolarna att bedöma hur pass straffvärt brottet är och om det kan bedömas som ett ringa brott, säger Johan Larsson.

Försvarsadvokaten Jorge Concha har ändå en förhoppning om att hans klient kan komma att frias.

– Personligen, om man sätter lagen åt sidan, så är de rent moraliskt hjältar i mina ögon, säger han och syftar på de som hjälpt flyktingar över Öresundsbron.

Mannen SVT träffat poängterar att det just nu råder ett speciellt läge, något han tycker att polisen borde ta hänsyn till.

– Vi vill bara hjälpa flyktingarna, jag kan inte sova när jag tänker på allt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet