Alexander Ivarsson tog över sin pappas gård för ett år sedan. Foto: Bernard Mikulic

Han tror på en framtid som mjölkbonde

Publicerad

Mjölkbönderna har haft flera svåra år men nu har det vänt. Alexander Ivarsson utanför Båstad vågar satsa på en framtid som mjölkbonde.

Alexander Ivarsson är 35 år och nybliven mjölkbonde. Förra året tog han över gården med 70 mjölkkor efter sin pappa.

– Man trivs med att jobba med djuren och naturen. Man trivs med yrket, säger Alexander Ivarsson som förklaring till varför han blev mjölkbonde.

Ljusare tider

Under 2015 la nästan var femtonde mjölkbonde ned verksamheten i Sverige. I december 2015 fanns det 4 039 företag med mjölkkor, 263 företag färre jämfört med december 2014, visar siffror från Jordbruksverket.

Men nu går mjölkbönderna mot ljusare tider. Under hösten 2016 har mjölkbönderna fått bättre betalt för mjölken.

Ökade intäkter

Priset för ett kilo konventionellt producerad mjölk har stigit till 3,11 kronor, en ökning med 50 öre sedan i september, uppgav LRF i en rapport strax före jul.

För en lantbrukare med 100 mjölkkor ger det ökade intäkter med 400 000 kronor per år, enligt LRFs rapport. Priset på ekologiskt producerad mjölk har också stigit men inte lika mycket.

– Det märks jättemycket att man får tillbaka likviditeten och kan börja tänka på investeringar. Man kommer ikapp med betalningarna helt enkelt, säger Alexander Ivarsson.

Under samma period har antalet mjölkkor inte minskat i samma omfattning, bara med en procent. Det innebär att de mjölkgårdar som finns kvar i genomsnitt har fler kor än tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.