Foto: André de Loisted/TT

”Han var tv:s allkonstnär”

Uppdaterad
Publicerad

Christoffer Barnekow var inblandad i hundratals olika program från SVT Malmö. Den sista långköraren var däremot i ett program från Umeå. Där samarbetade han med Sydnytts tidigare nyhetsankare Inger Ljung.

– Han var glad i livet. Det var alltid roligt att träffa honom. Alltid stora kramen, säger Inger Ljung, programledare i Go´kväll.

– Jag minns när vi firade 15-årsjubileum. Christoffer var den som dansade längst av alla.

Christoffer Barnekow bidrog med många inslag till Go´kväll. I serien Arkitekturens pärlor vandrade han tillsammans med arkitekturhistorikern Martin Rörby runt i intressanta byggnader.

– Det var hysteriskt omtyckta program, säger Inger Ljung.

– Det var inte vi på Go´kväll som ville sluta göra programmen. De var de själva. Programmen är så bra att vi har kört många i repris.

Christoffer Barnekow förknippas med program om kultur, inte minst konst, under sina år på SVT Malmö. Han var i många år programledare för Bildjournalen.

Jobbade med Guillou

Men han gjorde också reportage i Jan Guillous Rekordmagazinet och ledde temakvällar i SVT om tunga ämnen som dödsstraff och psykisk ohälsa, för att sedan hoppa över till humorgenren och programmet Anders och Måns.

Christoffer Barnekow med Jan Guillou i Rekordmagazinet Foto: SVT

– Det finns tv:s allkonstnärer. Christoffer var alltid beredd på att göra allting. Det var något som utmärkte honom. Framför allt var han en entusiast, säger Lars Säfström, som var programchef i Malmö och som samarbetade nära Christoffer Barnekow med temakvällarna där reportage, långfilmer och studiosamtal fyllde en hel tv-kväll med ett sammanhållande ämne.

– En temakväll blev personlig för Christoffer. Det handlade om sömnlöshet, något som han led av. Vi gjorde reportage där Christoffer genomgick tester av sömnforskare, säger Lars Säfström, som också såg en unik egenskap hos kollegan:

– Han gav förvåningen ett ansikte. Ingen kunde se så förvånad ut som Christoffer Barnekow.

”Sa vad han tänkte”

Även Jesper Aspegren jobbade under många år tillsammans med Christoffer Barnekow i tv-huset i Malmö. De gjorde bland annat Sköna söndag i början av 90-talet.

– Allting blev mycket roligare när Christoffer började i programmet, han sa vad han tänkte och tyckte både om det ena och det andra, säger Jesper Aspegren.

– Allt byggde på att han var så genuint nyfiken, även om det låter klyschigt. Christoffer intresserade sig för allt och hade ett stort intresse för människor, men han var aldrig pretentiös. Han hade en distans och hade humor och kunde hitta det roliga i allt även om det var allvarliga ämnen, säger Jesper Aspegren.

Christoffer Barnekow tillsammans med Gunnel Werner som programledare för Sommarnatten skeende. Foto: Allan Olofsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.