Sam Van Akem. Foto: Adam Bergsten

Han ympar 40 skånska äppelsorter på ett träd

Uppdaterad
Publicerad

Vid konstutställningen Agrikultura i Hyllie i Malmö står några märkliga träd. Det är den amerikanske konstnären Sam Van Akens konstverk. På ett av träden kommer han ympa in hela 40 olika skånska äppelsorter.

Sam Van Aken har åkt runt i Skåne och samlat in kvistar från olika klassiska skånska äppelsorter. Vid Fredriksdal i Helsingborg fick han tag på några, andra kommer han att hämta på Balsgård utanför Kristianstad och på Österlen. Kvistarna kommer han att ympa på ett ungt äppelträd som ska få agera värd för närmare 40 sorter.

Blommar flera gånger om

När alla kvistarna är på plats kommer trädet inte bara vara en källa till mat utan också ett konstverk, ”Tree of 40 fruits”. Konceptet har han använt sig av förut men träden på Agrikultura i Hyllie är det första som han gör på Europeisk mark.

Konstverket ser han som tvådelat. Sam Van Aken vill dels se trädet som ett visuellt konstverk som kommer att blomma vid flera olika tidpunkter, men också bära frukt från sommar till sen midvinter.

– Tanken var att plantera träden på en offentlig plats som den här så att folk kunde råka gå förbi och se det blomma i olika färger och väcka en fråga, säger Sam Van Aken.

På ett djupare plan vill han genom de unika äppelsorterna koppla samman människor med deras gemensamma historia genom de skånska äppelsorterna.

Foto: Adam Bergsten

Bland sina papper har Sam Van Aken en skiss över trädet som får vara ympvärd åt alla äppelkvistarna. Där han har markerat ut var på trädet han vill sätta de olika sorterna. Högst upp i trädet kommer han att ympa in Eldrött duväpple, som i Skåne ibland går under namnet Pigeon; på de lägsta grenarna har han ympat in Kaniker och Kabbarp. Ensam på en gren för sig sitter det sent mognande äpplet Borgherre.

Foto: Adam Bergsten

Ympade persikokvistar

Sam Van Aken kommer från delstaten New York i USA. För hundra år sedan, berättar han, var området en jätteproducent av persikor och nektariner med mängder av fruktträdgårdar. Men allteftersom trädgårdarna avvecklades försvann också många unika sorter från bygden.

Till sin fasa insåg Sam van Aken att sorterna kanske skulle förloras för all framtid och beslöt sig för att rädda de sorter som fanns kvar. Det enklaste sättet för honom att göra det på var att ympa alla kvistar han kunde hitta på ett och samma träd. Han sörjer att inte de amerikanska myndigheterna gör mer för att bevara gamla klassiska kultursorter.

– Någon sade till mig att jag antagligen hade den största samlingen fruktsorter på hela östkusten, säger han.

Foto: Adam Bergsten

Han ser en stor kulturskillnad mellan USA och Sverige. I Skåne imponeras han av hur många olika sorters äppelträd vanliga människor har hemma i sina trädgårdar.

Konstutställningen Agrikultura hålls den 1 juli till den 27 augusti i Hyllie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.