Foto: TT

Handel med navelsträngsblod får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne tillhör de landsting som låter privata företag erbjuda nyblivna föräldrar lagring av barnets navelsträngsblod. Men forskare kallar det ett reklamtrick.

Ett danskt stamcellsföretag har sedan knappt två år tillbaka erbjudit nyblivna föräldrar i Skåne att frysa in barnets navelsträngsblod.

Anledningen är tron på att det kommer att utvecklas nya behandlingsmetoder där navelsträngsblodet sägs komma till användning. Men det kostar att frysa ned blod privat. För att lagra blodet fram till att barnet har fyllt 18 år får man betala 24 500 kr.

Medan Region Skåne har sagt ja till att låta privata företag sälja sina tjänster, har landstingen i Västra Götaland och Stockholm stängt dörren.

”...eftersom vårt uppdrag är att erbjuda och bedriva etisk och evidensbaserad vård på lika villkor så kommer vi inte att erbjuda förmedling eller stöd av privata vårdtjänster till de patienter vi sköter inom ramen för den landstingsfinansierade vården.” , skriver Stockholms läns landsting.

Och landets främsta expert på området är kritisk till handeln med navelsträngsblod.

”Kommer att ta väldigt lång tid”

– Jag tror att det här är ett reklamtrick. Idag ser vi ju ingen användning för att spara för privat bruk. Det är en affärsidé, säger Anders Fasth, professor i barnimmunologi till SVT:s Agenda.

Det finns redan en nationell biobank dit föräldrar kan donera navelsträngsblod och enligt Anders Fasth avråder Europarådet med bestämdhet föräldrar från att samla blod privat eftersom att det inte finns några vetenskapliga underlag för att göra det.

– Det kommer att ta väldigt lång tid innan stamcellsforskningen har kommit så långt. De är för optimistiska, säger Anders Fasth, professor i barnimmunologi.

I kvällens Agenda, kl 21.15 i SVT2, ser du mer om den privatiserade blodlagringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.