Barsebäcks nedlagda kärnkraftverk. Foto: Sven Rosenhall

Handelskammaren: Bara kärnkraft räcker inte – vind och sol behövs också

Uppdaterad
Publicerad

Sydsvenska handelskammaren i Malmö är positiv till att återuppbygga kärnkraften i Barsebäck. Men det räcker inte. Vind- och solkraft måste också byggas ut.

– Vi behöver mer elproduktion i Sydsverige. Att bygga ut det som finns har den fördelen att ledningarna redan finns. Det sparar både tid och pengar, säger Per Tryding, vice vd.

Det tar lång tid att bygga ut kärnkraften i Skåne. Därför måste man även satsa på vind- och solkraft i Skåne. Det menar Sydsvenska handelskammarens vice vd Per Tryding.

– Bara kärnkraft kommer inte att räcka. Sanningen är att vi kommer behöva även vind och sol. Fördelen med vind- och solkraft är att de kan sättas upp snabbt. Kärnkraften kommer ta 10-15 år innan den är på plats, säger Per Tryding, och fortsätter:

Elpriserna i Skåne

– Vind och sol är en mycket snabbare väg som ger mer energiproduktion på kort sikt. Det kommer vi behöva.

Per Tryding, vice vd Sydsvenska handelskammaren. Foto: Sydsvenska handelskammaren

Ny teknik

Nästan samtidigt som man tar bort de sista skruvarna ur Barsebäcks nedlagda kärnkraftsverk, blåser det nya vindar. Uniper, ägaren till Barsebäcksverket och dotterbolaget Barsebäck kraft, har precis presenterat planer på ett nytt kärnkraftverk på udden i skånska Kävlinge.

Hur tänker du kring säkerhetsriskerna med ny kärnkraft i ett område där det bor över fyra miljoner invånare?

– Om du bygger två mindre reaktorer med den senaste tekniken, så kallade SMR-reaktorer, i ett stort skal, ska det vara säkrare än traditionella kärnkraftverk menar tillverkarna. Med de nya konstruktionerna bygger man till exempel bort risken för härdsmälta, säger Per Tryding, vice vd Sydsvenska handelskammaren.

Under söndagen avslöjade SVT Nyheter att Barsebäcks ägare vill bygga ny kärnkraft:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är positiva signaler som kommer från den nya regeringen, säger Åsa Carlson, vd för Barsebäck Kraft. Foto: Alex Bolevin/SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet