Malmö stad behöver skjuta till 1,4 miljoner kronor för att FIFH ska kunna fortsätta sin verksamhet. Foto: Senad Honic

Krisande idrottsförening vädjar till politiker

Uppdaterad
Publicerad

I morgon tisdag hålls en manifestation för FIFH, Föreningen idrott för handikappade i Malmö – en klubb med stora ekonomiska problem. För att sätta tryck på politikerna hålls manifestationen utanför Stadshuset.

Föreningen, som är Nordens största för parasportutövare, väntar på besked från Malmö stad ifall kommunen kommer att skjuta till de 1,4 miljoner kronor som behövs för en fortlevnad. Osäkerheten om framtiden har gjort att man tvingats säga upp 11 av 18 i föreningens personal.

– Situationen har gått från att vara tragikomiskt till att bara vara tragisk. Många av oss är deprimerade och stressade, säger Sinica Kedza, fackombud på FIFH.

14 idrotter

Föreningens 900 medlemmar utövar 14 olika sporter. En femtedel av Sveriges trupp som kommer att tävla i Paralympics i Rio, idrottar till vardags i FIFH. Klubben står också i februari varje år värd för Malmö Open, en av världens största tävlingar för parasport.

Marina Thulin spelar boccia i FIFH-hallen varje vecka. Hon har, tillsammans med några andra bocciaspelare, tagit initiativ till manifestationen på tisdagen.

– Syftet är att visa att medlemmarna har reagerat. Det här är vårt liv. Vi handikappade har rätt till en meningsfull fritid, säger hon.

Tidigare har Malmö stad gått in med ett årligt bidrag till föreningen som på så sätt har kunnat klara att upprätthålla sin verksamhet.

Kommunen tar över hyran

FIFH:s verksamhet finansieras som ett projekt. Redan för ett år sedan hotades föreningens existens eftersom projekttiden var på väg att löpa ut.

Då fick FIFH förlängd tid att driva projektet i ytterligare ett år. Nu är föreningen i samma sits igen.

– Detta är bekymmersamt. Det är viktigt att FIFH finns kvar, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd med ansvar för kultur, fritid och folkhälsa.

Den 25 augusti ska Fritidsnämnden i Malmö ta beslut om ett förslag där kommunen tar över FIFH:s hyreskostnader på lång sikt, med start redan den 1 september.

Det skulle innebära att FIFH bantar sina kostnader för resten av året med drygt 300.000 kronor.

– Även de andra partierna är positiva till det här, säger Frida Trollmyr.

”Då är krisen total”

Nästa steg är att hitta en långsiktig lösning för 2017. Bland annat för Fritidsnämnden diskussioner med Region Skåne om att gå in som medfinansiär.

Men först och främst är FIFH beroende av att förslaget om hyreslättnaden går igenom.

– Annars är krisen total. Vi har ett konkurshot hängande över oss och utan de pengarna ser det väldigt mörkt ut, säger Peter Nilsson, controller på FIFH.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.