Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur röntgenmaskinen fungerar och lokaliserar gömd narkotika i bilar. Foto: Johan Dernelius

Bärbar röntgen: Tullens nya vapen mot knarksmugglarna

Uppdaterad
Publicerad

15 små röntgenapparater. Det är Tullverkets senaste teknik för att hitta vapen och narkotika i vid landets gränser. Utrustningen klarar av att testa en personbil på någon minut. Ett jobb som förr kunde ta 30 minuter.

Utrustningen testas just nu av en speciell tullgrupp som rör sig över hela Skåne. När SVT Nyheter Skåne besöker deras kontroll i Helsingborg har en bil precis plockats in för kontroll.

– Mina kollegor tyckte föraren hade ett avvikande beteende. Först tömmer vi bilen på föremål. Sedan kontrollerar vi bilen manuellt, för att sedan använda röntgenutrustningen, säger Stefan Wimnér, gruppchef på Tullverket när han visar utrustningen.

Allt avslöjas

Kontrollen av bilen ger dock ingenting och föraren får köra vidare. Istället visar Stefan Winmér hur metoden fungerar på tullens övningsbil. Ett paket med ”övningsnarkotika” har gömts under sätet i bilen. En mörk fyrkant syns ganska omgående i displayen.

– Scannern kostar cirka 500 000 kronor och kommer att finnas på 15 platser i landet och det tycker vi är väldigt väl investerade pengar, säger Stefan Winmér om den nya utrustningen.

I klippet kan du se tullens undersökning av den misstänkta bilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer