Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som det ser ut nu kommer Vänsterpartiets nya mandat i Bryssel att gå till Hanna Gedin från Malmö. Foto: Fredrik Persson, TT/Agnes Stuber, Vänsterpartiet

Hanna Gedin (V) från Malmö kan få plats i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet gjorde ett starkt val till EU-parlamentet och tog ytterligare ett mandat.

Om inte personkryssen kastar om resultatet blir det Hanna Gedin från Malmö som tar plats i Bryssel.

Det var klang och jubel på Vänsterpartiets valvaka i Umeå på söndagskvällen. Partiet gick starkt framåt och tar ytterligare ett mandat. Som det ser ut nu är det Hanna Gedin från Malmö som får göra Jonas Sjöstedt sällskap till parlamentet. Därmed blir hon en av två skåningar där. Den andra är Heléne Fritzon (S).

– Det ska verkligen bli jätteroligt, säger Hanna Gedin.

EU-val 2024

Räds inte

Hon säger att hon inte vågade ta ut något i förskott, men att det ändå känts en stark medvind i valrörelsen. Och hon räds inte att vara nykomling i det stora parlamentet.

– Är man skicklig och kan det politiska hantverket, så kan man få igenom saker där, säger hon lugnt.

Skåningarnas röstande i EU-valet följer samma mönster som på riksplanet. Socialdemokraterna och Moderaterna går framåt. Den största ökningen gör Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

SD backar stort

Sverigedemokraterna backar stort i sitt starkaste fäste. Förra EU-valet 2019 röstade 20,4 procent av skåningarna på partiet, det här valet 16,1 procent. Det gör att även i Skåne blir Moderaterna andra största parti. Gapet mellan S och SD ökar också rejält. 2019 var det bara 0,5 procentenheter. Nu är det 6 procentenheter som skiljer.

Valdeltagandet i Skåne var lite lägre än riksgenomsnittet – 49,8 procent mot rikssiffran 50,7 procent.

Vill du veta hur din kommun röstade? Resultatet hittar du här.

Hanna Gedin (V)

Hanna Gedin har en lång karriär i Vänsterpartiet där hon fick med som medlem redan som 15-åring.

Hon har en juristexamen med inriktning på EU-rätt. Tidigare har hon jobbat som förhandlare och jurist på Hyresgästföreningen. Hon har också varit kommunråd i Malmö och biträdande partisekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet