Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Nimhed i Malmö värmer upp sin villa med gas. Årskostnaden beräknas landa på 100 000 kronor. Hör honom berätta mer i videon. Foto: Johan Dernelius/SVT

Davids gasräkning skenar men inget besked om stödpengar

Uppdaterad
Publicerad

David Nimhed har biogas som uppvärmning i sin villa i Malmö. Årskostnaden har gått från förra årets 20 000 kronor till prognosticerade dryga 100 000 kronor. Han är besviken över att han som gaskund inte fått besked om en liknande kompensation som elkunderna får.

David Nimhed har en buffert, om något akut skulle behöva lagas eller ersättas i villan i Malmö. Men just nu tar han av den för att klara av gasräkningarna som kan bli 15 000-20 000 kronor per månad.

– Jag tittade tillbaka på mina årskostnader och 2020 hade jag en årskostnad på 17 000. 2021 var det kallare, då var det 19 000 kronor på årsbasis och nu ligger priset närmare 6 kronor per kWh och multiplicerar man det med min årsförbrukning så får man en horribel årskostnad på över 100 000 kronor, säger David Nimhed.

Elpriserna i Skåne

Systemet är känsligt

Detta är en prognos och priserna var som högst i augusti och har sjunkit de senaste månaden tack var fyllda lager och hyfsat varmt väder men systemet är känsligt, menar Eons inköpschef av gas Emma Tronarp Trawén.  Men det är ändå fortsatt historiskt höga nivåer, säger hon.

– Vi måste förbereda oss på fortsatt höga priser förhoppningsvis kan vi undvika extremt höga priser och vara medvetna om att systemet är känsligt för minsta händelse som orsakar oro på marknaden.

Vill ha högkostnadsskydd

David Nimhed är besviken över att han som gaskund inte får ett liknande stöd som elkunderna.

– Misstanken finns att vi är bortglömda och är en för liten grupp, säger han.

Näringsdepartement hänvisar till ett energiministermöte i Bryssel torsdagen 24 november där bland annat ett förslag om ett pristak på gas ska diskuteras. Innan dess vill de inte ge några besked.

I Sverige är det främst hushåll på västsvenska gasnätet som använder gas för uppvärmning och störst är industrierna på västsvenska gasnätet som använder gas.

Gaskunder i Sverige

I Sverige används cirka 10 TWh naturgas i Sverige. Det är cirka tre procent av den totala energitillförseln.

I Skåne, Halland, Västra Götaland och Jönköpings län används 7-9 TWh gas per år.

Källa: Energimyndigheten

Västsvenska gasnätet (2021 års siffror):

Privata kunder (ej spisgas): cirka 12 000 stycken

Privata kunder med spisgas: cirka 14 000 stycken

Företagskunder: cirka 3 300 stycken

Stockholms gasnät (2021 års siffror):

Hushållskunder (främst spisgas): cirka 53 000 stycken

Företag: cirka 800 stycken

Källa: Energigas Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet