Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderata regionrådet Anna Jähnke är ”extremt besviken” på att regeringen inte har presenterat ett stöd till gaskunder. Foto: Johan Dernelius/SVT

M-toppen Anna Jähnke om uteblivet gasstöd: ”Extremt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Ebba Busch (KD) tackade nej till inbjudan från Skånemoderaterna om gaspriserna. Hon vill invänta torsdagens ministermöte om gaspriserna.

I valrörelsen lovade både Socialdemokraterna och Moderaterna stöd även till gaskunderna och i Skåne är flera toppmoderater besvikna över att vallöftet inte hållits.

–Jag tycker det är olyckligt att vi inte fått ett högkostnadsskydd för gas. Vi ser att det behövs inför den kommande vintern, säger Ann Jähnke(M) regionråd, som tillsammans med flera skånska moderata toppolitiker skrivit till näringsdepartementet.

Elpriserna i Skåne

–  I andra länder till exempel i Tyskland har man sänkt momsen på gasen tillfälligt. I Spanien och Portugal har satt ett tillfälligt tak och fått det beviljat av EU och danska regeringen har skyndsamt gett ett uppdrag hur man kan utforma ett högkostandsskydd för gas, säger Ann Jähnke(M).

Ministermöte i Bryssel om gasen

De har bjudit ner näringsminister Ebba Busch(KD) till Skåne men hon har avböjt tills vidare.

Näringsdepartement hänvisar enligt Ann Jähnke till ett energiministermöte i Bryssel torsdagen 24 november där bland annat ett förslag om ett pristak på gas ska diskuteras. Innan dess vill de inte ge några besked. Ebba Busch pressekreterare skriver på en förfrågan från SVT:

”Regeringen följer utvecklingen noga kring gaspris och gasförsörjningen. Under energiministrarnas extramöte den 24 november kommer åtgärder kring gasen att vara föremål för diskussion. Vi ber att få återkomma om den saken.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet