Hjärtat i äppelriket är namnet på 2018 års äppeltavla. Foto: Johan Nilsson / TT

Här avtäcks årets äppeltavla i Kivik

Uppdaterad
Publicerad

Nu är årets äppelmarknad i Kivik invigd. Klockan 11.30 på lördagen avtäcktes traditionsenligt årets äppeltavla, ett konstverk gjort av närmare 40 000 äpplen.

Den 108 kvadratmeter stora äppeltavlan är gjord av 12 olika sorters äpplen.

– Det är full rulle här. Folk är tidiga i år, det är redan fullt med folk här, sade Lotta Arback i Äppelmarknadskommittén till SVT på lördagsmorgonen.

Simrishamn
Närmare 40 000 äpplen har använts för att skapa konstverket. Foto: Johan Nilsson / TT

Titeln på årets tavla är ”Hjärtat i äppelriket” och motivet är Nationalparken Stenshuvud och Hanöbukten. Det är konstnären Emma Karp Lundströms 18:e äppeltavla. Familjen Lundström har i många år varit drivande i konstverket som visas upp årligen på marknaden. Emma är uppväxt på Österlen och tog över uppdraget efter pappa Helge för 18 år sedan.

– Emma är väl förankrad i trakten. Motivet i år har en stark koppling till trakten och odlingarna här, säger Lotta Arback.

Hjärtat i äppelriket är namnet på 2018 års äppeltavla. Foto: Johan Nilsson / TT

Här kan du se tidigare års tavlor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Simrishamn

Mer i ämnet