Foto: TT

Här är artikeln som rektorn beordrades att ta bort

Uppdaterad
Publicerad

Artikeln som Prästamosseskolans rektor Mattias Liedholm beordrades att ta bort från skolans hemsida är skriven av TT Nyhetsbyrån, ursprungligen Tidningarnas telegrambyrå.

Så här skrev TT:

Skolverket: Slöjförbud inte tillåtet

Att förbjuda skolelever att bära slöja är inte tillåtet, enligt Skolverkets bedömning. Ett förbud skulle strida mot religions- och yttrandefriheten.

– Vi uttalar oss bara generellt. Där anser vi att det inte är tillåtet att införa ett generellt förbud mot att bära slöja i skolan, säger undervisningsrådet Emelie Högberg till TT.

Bedömningen är att ett sådant förbud skulle strida mot religions- och yttrandefriheten, som regleras i Europakonventionen och regeringsformen, och dessutom mot den svenska diskrimineringslagstiftningen.

– Det skulle vara möjligt att begränsa grundläggande fri- och rättigheter om man gör det genom lagstiftning och det är riksdagen som har makten att göra det. Men man har i dagsläget inte beslutat om någon sådan lagstiftning, säger Högberg.

I några kommuner har kravet på att införa slöjförbud även omfattat kommunanställd personal.

Tomas Björck, arbetsrättschef inom Sveriges kommuner och regioner (SKR), understryker att det är upp till kommunpolitiker att fatta vilka beslut de vill och att SKR inte har några synpunkter på det.

Men vilken effekt ett sådant förbud skulle ha vet man först när det enskilda fallet prövats i domstol.

Å ena sidan kan arbetsgivaren i grund och botten bestämma om personalens klädsel, till exempel att alla ska bära en viss uniform. Å andra sidan finns personliga fri- och rättigheter som regleras i lag.

– Effekten av ett sådant förbud, om det genomförs, får bedömas i varje enskilt fall utifrån de krav som verksamheten ställer och utifrån de intressen som då ska vägas mot varandra, säger Tomas Björck.

Detta är TT

Visa

TT är Nordens största nyhetsbyrå sedan 1921. Då var kunderna bara papperstidningar och därmed var namnet givet – Tidningarnas Telegrambyrå. TT är Sveriges nationella nyhetsbyrå med flera kontor runtom i landet.

Idag jobbar runt 200 personer på TT, 150 av dem är journalister, fotografer, nyhetstecknare mm. Nyhetsbyrån ägs av sina kunder. Största ägare är Bonniers (DN, Expressen, Sydsvenskan m fl) och Schibsted (Aftonbladet, Svenska Dagbladet mfl) – de äger 40 procent var. Resterande 20 procent ägs av NTM som äger ett stort antal landsortstidningar (bland andra Norrköpings tidningar, Östgöta Correspondenten, Upsala Nya Tidning, Norrbottens-Kuriren och Gotlands Tidningar)

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer