Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad undersköterskorna tycker om den nya avdelningen – och vad förhoppningen är inför framtiden. Foto: Knut Bonde/SVT

Här är det undersköterskorna som styr – ny avdelning på Trelleborgs lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har en ny eftervårdsavdelning på Trelleborgs lasarett öppnats – där undersköterskorna styr i en lugnare miljö. Medarbetarna själva önskar även att den finns kvar efter sommaren.
– De här patienterna har vi året om, så behovet finns året om, säger Gunilla Hedgard, undersköterska.

Det var medarbetarna själva som kom med idén att öppna en eftervårdsavdelning.

På akutmottagningen märktes det att patienter tog platser som de nödvändigtvis inte behövde vara på. För att ge mer plats åt akutsjuka, kom idéen med en eftervårdsavdelning – där akutvården sköter sitt och ett antal undersköterskor sköter sitt.

– Det är trevligt tycker jag. Vi får mycket mer ansvar, säger Katinka Stiplosek, undersköterska på lasarettet.

Lugnare miljö

Avdelningen, som Trelleborgs Allehanda var först med att rapportera om, har maximalt sex patienter i korridorer som man lånar från neurologavdelningen. På så sätt är miljön lugnare för både medarbetarna och patienterna, med mindre spring och lägre ljudnivåer.

– Vi är några medarbetare som funderat på att det under sommaren varit brist på vårdplatser. Då har vi önskat en eftervårdsavdelning, säger Gunilla Hedgard, undersköterska.

Pilotprojekt över sommaren

Undersköterskor får inte ge dropp eller injektioner och på avdelningen måste ytterligare personal tillkallas om det skulle behövas. Men undersköterskorna har fått utbildning i läkemedelshantering som en extrabefogenhet att ge patienterna stöd.

Avdelningen är del av ett pilotprojekt på Trelleborgs lasarett som ska avslutas efter sommaren och sedan utvärderas.

I klippet ovan hör du vad undersköterskorna tycker om avdelningen – och vad förhoppningen är inför framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer