Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Korsningen vid Pildamsvägen och John Ericssonsväg är en av Malmös farligaste. Hör i klippet om var cyklisterna ogillar mest att cykla. Foto: Susanna Nygren/SVT

Här är Malmös farligaste cykelvägar

Publicerad

Rondellen i korsningen Pildammsvägen och John Ericssons väg är den farligaste platsen för Malmös cyklister. Den korsningen toppar statistiken av olyckor mellan motorfordon och cyklar. Det förvånar inte Malmöbon Malin Owman.

– Det är lite med fara för livet. Det har alltid varit så här. Jag har cyklat här mycket, säger Malin Owman.

Intensiv trafik i centrala Malmö gör cykelpendlarnas tillvaro riskfylld. De senaste fem åren har fem personer dött i cykelrelaterade olyckor.

Under förra året inträffade 127 krockar mellan cyklister och motorfordon. I SVT Nyheter Skånes kartläggning av de 11 mest olycksdrabbade cykelstråken i Malmö är det två platser som sticker ut. Korsningen Ystadsvägen och Heleneholmsstigen och den stora rondellen mellan Pildammsvägen och John Ericssonsväg.

Inte förvånad

Mellan åren 2018-2022 har det inträffat 21 olyckor med cyklister och motorfordon i korsningen Pildammsvägen och John Ericssonsväg.

– Jag är inte förvånad. Jag är glad att jag försöker vara försiktig i varje fall, säger Jessica Zaar, Malmöbo.

Jessica Zaar cyklar genom rondellen nästan varje dag för att komma till jobbet och hämta sitt barn på förskola i närheten.

– Man får försöka ha ögonkontakt med bilisten innan man kör över, säger hon.

Hon blev påkörd

Malin Owman är en av de som råkat illa ut vid rondellen. En dag blev hon påkörd. En bilist stannade för henne men nästa fortsatte att köra och körde på cykelns bakhjul. Hon klarade sig med blotta förskräckelsen, men blev arg.

– Jag är kanske lite hetlevrad så jag hytte med handen. Men sedan hade jag inte tid att stanna och de stannade inte heller, säger Malin Owman.

Hon menar att Malmö stad behöver öka säkerheten på platsen. 

– Man behöver göra något slags ingrepp så att det blir svårare för bilisterna och cyklisterna att mötas. Eller att det blir lättare för cyklisterna att ta sig över utan att möta bilister.

Här sker flest olyckor

På delad första plats med flest olyckor ligger rondellen vid Pildammsvägen och korsningen Ystadsvägen och Heleneholmsstigen. Sedan delar fyra korsningar på tredjeplatsen: Nobelvägen/Hornsgatan och Kungsgatan/Exercisgatan och Södra Förstadsgatan/Uppsalagatan samt Lorensborgsgatan/Stadiongatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.