Här är Malmös nya bårhus – följ med på en rundtur

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår Malmös nya bårhus upp portarna. Antalet platser har nästan fördubblats och visningsrum för avsked har byggts upp. SVT Nyheter Skåne följde med på en rundtur i de nya lokalerna.

I takt med att befolkningen har ökat och att de gamla lokalerna blev allt mer slitna har ett nytt bårhus i Malmö tagit form.

De tidigare drygt 100 bårhusplatserna har nu blivit cirka 200.

– En av skillnaderna är att tidigare låg de avlidna i stora kylrum, nu har vi istället fått kylceller, en form av skåp, att förvara kropparna i, berättar Anton Wanstadius som arbetar på bårhuset.

Nya rum för avsked

Det publika flödet med anhöriga som besöker lokalerna har nu separerats från resten av bårhusverksamheten. Dessutom har en kulvert från sjukhuset anslutits direkt till lokalerna för att enklare transportera avlidna.

– Hit kommer många anhöriga som vill ta ett sista farväl innan begravningen och nu har vi två nya visningsrum för den verksamheten, säger Anton Wanstadius.

Följ med på en rundtur och hör hur det är att arbeta på ett bårhus i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.