Ogräs brukar ju inte vara väl sedd av trädgårdsägare. Men istället för att bara rensa bort och kasta, kan man använda flera av våra vanligaste ogräs i maten. Och har du ingen egen trädgård, finns ogräset i överflöd i naturen, men också i stadens parker.
– Det går att hitta mycket att blanda i en sallad eller vända ner i en omelett, säger Helena Hanson, miljö- och klimatforskare med fokus på hållbar stadsutveckling vid Lunds universitet.
Kom ihåg att skölja ogräset
Vi träffas i Höjeådalen i södra Lund som är ett park- och rekreationsområde som sträcker sig från S:t Larsparken till Värpinge. Här hittar vi flera av de vanligaste ogräsen som också går alldeles utmärkt att äta och dekorera maten med.
– Tänk bara på att skölja växterna du kommer hem med, säger Helena Hanson. Och du ska helst se till att plocka växter minst 100 meter från en trafikerad bilväg.
Se också till att du bara plockar och äter det du känner till. Helena Hansons tips är därför att använda sig av en växtbok eller att söka på nätet om man är osäker.
I klippet ovan ger Helena Hanson sina bästa tips på vanliga ätbara ogräs.
Recept med ogräs
Ogräsomelett:
Ett par nävar ogräs, t ex kirskål och nässlor
En halv riven haloumiost
3 ägg
3 msk vatten
Salt och peppar
Förväll kirskål och nässlor innan stekning
Ogrässallad med melon:
Ett par nävar löktrav, maskrosblad och blad från tusensköna (använd gärna blommorna som dekoration)
Melon och rostade mandlar
Dressing: olivolja med citron och salt och peppar