– Det finns gott om ätbara växter också i våra städer, säger Helena Hansson, miljö- och klimatforskare vid Lunds universitet. Foto: Petra Hultman

Här är maten du kan plocka i parken

Publicerad

Man behöver varken odla själv eller ge sig långt ut i naturen för att hitta växter att använda i matlagningen. Vi gav oss ut i S:t Larsparken i Lund tillsammans med Lundaforskaren Helena Hanson och hittade sju ätbara ogräs.

Ogräs brukar ju inte vara väl sedd av trädgårdsägare. Men istället för att bara rensa bort och kasta, kan man använda flera av våra vanligaste ogräs i maten. Och har du ingen egen trädgård, finns ogräset i överflöd i naturen, men också i stadens parker.

– Det går att hitta mycket att blanda i en sallad eller vända ner i en omelett, säger Helena Hanson, miljö- och klimatforskare med fokus på hållbar stadsutveckling vid Lunds universitet.

Kom ihåg att skölja ogräset

Vi träffas i Höjeådalen i södra Lund som är ett park- och rekreationsområde som sträcker sig från S:t Larsparken till Värpinge. Här hittar vi flera av de vanligaste ogräsen som också går alldeles utmärkt att äta och dekorera maten med.

– Tänk bara på att skölja växterna du kommer hem med, säger Helena Hanson. Och du ska helst se till att plocka växter minst 100 meter från en trafikerad bilväg.

Se också till att du bara plockar och äter det du känner till. Helena Hansons tips är därför att använda sig av en växtbok eller att söka på nätet om man är osäker.

I klippet ovan ger Helena Hanson sina bästa tips på vanliga ätbara ogräs.

Recept med ogräs

Ogräsomelett:

Ett par nävar ogräs, t ex kirskål och nässlor

En halv riven haloumiost

3 ägg

3 msk vatten

Salt och peppar

Förväll kirskål och nässlor innan stekning

Ogrässallad med melon:

Ett par nävar löktrav, maskrosblad och blad från tusensköna (använd gärna blommorna som dekoration)

Melon och rostade mandlar

Dressing: olivolja med citron och salt och peppar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.