Polisinsats vid mordförsök i Lindängen för ett år sedan. Foto: Mikael Nilsson

Här är Skånes mest utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Fyra områden i Skåne klassas av polisen som särskilt utsatta. Där har kriminella tagit över och läget är akut. Idag vädjar rikspolischefen om hjälp.

Två av områdena i Skåne är nya i polisens sammanställning. Det är Karlslund i Landskrona och Nydala/Hermodsdal/Lindängen i Malmö. Sedan tidigare klassas Seved och Rosengård söder om Amiralsgatan som särskilt utsatta.

I ett särskilt utsatt område är det nästintill omöjligt för polisen att upprätthålla lag och ordning. Det kännetecknas av en hög koncentration av kriminella, av personer som reser iväg för att kriga och av fundamentalism och extremism.

LÄS MER: Karlslund särskilt utsatt område

Idag presenterade rikspolischefen Dan Eliasson en rapport om de utsatta områdena. Han säger att polisen sammanställer den här rapporten för att de ska kunna använda sina resurser bättre men också för att få hjälp av fler myndigheter och andra samhällsaktörer.

– Hjälp oss, hjälp oss, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

– Vi måste ha kommunerna med oss, de gör mycket idag men vi måste göra ännu mer tillsammans för att vända utvecklingen.

Insatser mot gäng

I en kommentar till rapporten skriver Malmös polismästare Stefan Sintéus att de kan se resultat i Rosengård och Seved som sedan tidigare räknas som särskilt utsatta. Han pekar på att insatser mot gängkriminella i de områdena har gett resultat. Nu kommer polisen att satsa mer även på området Nydala/Hermodsdal/Lindängen som för första gången räknas som särskilt utsatt.

– Det här kommer inte som en överraskning för oss, polisen har länge haft området under luppen och vi riktar redan extra polisresurser dit för särskilda insatser riktade mot kriminella individer och konstellationer, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Ytterligare riskområden

I ytterligare fem områden i Skåne är situationen allvarlig och riskerar att förvärras om inget görs. Dalhem/Drottninghög/Fredriksdal och Söder i Helsingborg och Holma/Kroksbäck/Bellevuegården, Malmö klassas alla som riskområden. 

I nordöstra Skåne i situationen som mest allvarlig i Charlottesborg  och Gamlegården. Båda områdena räknas som utsatta områden.

Ett särskilt utsatt område  

I ett särskilt utsatt område finns en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Läget är akut. 

Ett utsatt område 

Ett utsatt område karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället.  Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man,  narkotikahandel som bedrivs öppet eller ett utåtagerande missnöje mot samhället.  

Ett riskområde  

Det har även gått att identifiera en mellannivå som kallas riskområde vilket är ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.