Ahmed Attelleseyvill ge libyerna lite framtidstro. Foto: SVT

Han är Staffanstorps nya OS-hopp

Uppdaterad
Publicerad

Simklubben Triton fortsätter leverera i OS-uttagningarna. Nu har ytterligare ett av Staffanstorpsklubbens löften, 21-årige Ahmad Attellesey, handplockats till den libyska OS-truppen.

– Jag gillar att representera Libyen. Jag är ju född i Sverige och har vuxit upp här men pappa är från Libyen och jag har fortfarande släktingar där. Det känns som att en del av mig är från Libyen, säger 21-årige Ahmad Attellesey.

Två klubbsimmare klara för OS

Han medger att han blev både rejält och positivt överraskad när Libyens olympiska kommitté nyligen meddelade att han tagits ut att representera landet i 50 meter frisim. Det blev nu även klubbkamraterna i i Triton i Staffanstorp, som redan tidigare fått klartecken att skicka sin Ida-Marko Varga till Rio.

– Helt fantastiskt, det finns ju liksom bara inte att vår lilla klubb i lilla Staffanstorp har två simmare klara. Det är verkligen häftigt, myser tränaren Bebbe Mattsson.

Först SM – sedan OS

För Ahmad väntar närmast SM i juli innan han ger sig i lag med OS-förberedelserna.

– Men det är bara att träna på i två veckor till, kanske rentav köra ännu lite tuffare då. Under själva OS handlar allt om att hålla nerverna i styr – och bara försöka ha så roligt som möjligt, säger han.

”Känns viktigt att göra det lilla jag kan”

Han har varit på semester i Libyen men aldrig bott i landet. Senaste besöket var 2011, samma år som diktatorn Muammar Gadaffi störtades under den så kallade arabiska våren. Sedan dess har landet befunnit sig i inbördeskrig.

– Jag har faktiskt inte full koll på den politiska situationen, men jag vet att situationen är så svår att det knappt går att bedriva idrott överhuvudtaget i Libyen. Det finns till exempel inga fungerande simanläggningar längre. Därför känns det viktigt att göra det lilla jag kan, för att försöka återge människorna i Libyen en gnutta hopp och framtidstro, säger Ahmad Attellesey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.