Se solcellsparken som sträcker sig över 25 hektar utanför Sjöbo Foto: Sparbanken Skåne

Här är Sveriges största solcellspark – se den från ovan

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren och höstens utbyggnationer är klara, nu står Sveriges största solcellspark utanför Sjöbo klar – sett till dess kapacitet.

2019 togs parken i drift och den har nu både tre gånger så stor produktion och dubbelt så stor yta efter utbyggnationerna.

Parken ligger på 25 hektar mark, vilket motsvarar ungefär 46 fotbollsplaner och är därför inte den största solcellsparken till ytan. Men på denna yta ryms över 40 000 solpaneler som på en solig dag ger hushållsel till runt femton till tjugotusen villor. Nu har produktionskapaciteten ökats från 6 GWh/år till 19 GWh/år efter utbyggnaden och det gör parken till den största i Sverige räknat på kapacitet.

– Om vi kan konsumera den lokala elen som vi producerar då minskar vi också energiförlusterna, säger Erik Martinsson, vd på Svea Solar om elbristen i Skåne.

Solcellsparken utanför Sjöbo uppfördes 2019 i ett samarbete mellan Svea Solar, Sparbanken Skåne och privata entreprenörer och investerare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.