Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar Angelique Jelinsky ätbara växter som finns mitt i Malmös parker. Foto: Firas Razak/SVT

Här är växterna du kan äta mitt i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I Bulltoftaparken i Malmö finns det enligt Angelique Jelinsky omkring 50 växter som man kan äta. Växter som du antagligen passerat många gånger utan att reflektera över.

I klippet ger Angelique Jelinsky tips på tre växter du kan använda i matlagning.

Mitt i stadens parker finns växter som går att använda i matlagning. Det handlar till exempel om maskros, luktviol och löktrav.

– Maskros ses som ogräs men går att äta och är jättegott som till exempel maskrossalt. Bladen kan man använda nästan som ruccola, säger hon.

Även nässlor är goda i soppa, pesto eller som nässelte, enligt Angelique Jelinsky.

Ökat intresse för kunskap om naturens mat

Angelique Jelinsky arrangerar promenader i Malmös parker för att ge tips på vilka växter man äta och hur de kan tillagas. Enligt henne finns det bara i Bulltoftaparken uppemot 50 växter som går att äta.

– Den är ganska mångfaldig. Det finns många örter, buskar och träd som man kan plocka från för att använda i sin matlagning.

Intresset för vad som går att äta har enligt Angelique Jelinsky ökat stort de senaste åren. Men innan du ger dig ut vill hon varna för att allemansrätten inte tillåter att man plockar växterna med rötter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.