Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter många timmars fräsande är nu nästan alla namnen på plankorna på Åhusbryggan tillbaka. Se mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Louice Bodin

Här återställs landmärket i Åhus – förstördes i stormen Babet

Publicerad

Efter stormen Babet i höstas låg delar av Åhusbryggan som plockepinn. Under våren har den återuppbyggts och nu görs det allra sista: De namn som före stormen stod på bryggans plankor fräses in igen, på de nya plankorna.

När Åhusbryggan byggdes i slutet av 1990-talet finansierades det genom att man sålde plankor – genom att betala en summa fick man sitt namn infräst på en planka på bryggan.

Efter stormen Babet behövde bryggan byggas upp igen – och det var först oklart om namnen skulle komma tillbaka. Men så blev det. 40 lokala företag har gått in och finansierat arbetet med att fräsa in namnen igen.

Stormen Babet

Det har varit ett omfattande jobb att fräsa in namnen – men också att ta reda på vilka namn som ska fräsas in, bland annat för Bengt Klingheim från Kronoskogens motionärer, en av initiativtagarna till bryggan.

– Jag råkade hitta registret med namnen från 26 år sedan där hemma. Det var en jädra tur det, säger Bengt Klingheim som sedan gått igenom listan för att se vilka namn som saknats efter stormen.

I videoklippet får du se hur Åhusbryggan ser ut efter återuppbyggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Babet

Mer i ämnet