Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur den åtalade 19-åringen går omkring med den kraftiga bomben i en nötburk som han hade i en ryggsäck Foto: Polisens förundersökningVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här bär mannen runt på apterad bomb inne på Malmö C

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka inleds rättegången mot en 19-årig man som bar en fullt apterad bomb inne på Malmö Centralstation. Övervakningsfilmer visar hur mannen går omkring på stationen och experter menar nu att 19-åringen utsatte mängder av människor för livsfara. Bomben, som hade kunnat detonera vid en stöt, var lika kraftig som de som användes vid terrordåden i Londons tunnelbana 2005.

Vid lunchtid tisdagen andra juli i år larmades polisen av Tullverkets personal som gjort en upptäckt vid en kontroll på Snälltåget mot Stockholm.

En då 18-årig man satt ensam i en kupé. I hans ryggsäck låg en skarpladdad pistol och en inplastad nötburk. Den visade sig vara en bomb som innehöll 1,5 kilo sprängmedel, komplett med krutstubin med apterad sprängkapsel.

Först hävdade mannen, som är bosatt i Södertälje, att han besökt sin flickvän i Malmö och att någon måste ha lagt sakerna i hans väska när han ställde den ifrån sig på centralen. Senare berättade han en annan version för polisen: att han på grund av en skuld från narkotikaaffärer blivit skickad att utföra ett uppdrag. Men han hävdar att han inte visste vad det var han transporterade. 

Har tidigare hanterat sprängmedel och vapen

En 31-årig man är åtalad för att vara den som gett den nu 19-årige mannen pistolen och sprängladdningen. Han är tidigare dömd för att ha hanterat explosiva varor och vapen.

19-åringen misstänks för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. De båda männen nekar till anklagelserna. 

– Min klient förnekar brott, säger Ninmar Poli, 19-åringens advokat. 

Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren menar att sprängladdningen hanterats “synnerligen vårdslöst” eftersom den transporterats i en ryggsäck på buss och tåg med passagerare ombord. De tekniska undersökningarna har visat att bomben hade kunnat explodera om tåget krockat eller om bomben tappats i golvet.

Jämförbar med bomberna från terrordåden i Londons tunnelbana

Ammunitionstekniker från Försvarsmakten har jämfört bomben med de som användes vid bombdåden i Londons tunnelbana 2005. Där var bombernas laddningsvikt densamma som för den här bomben. 

“Livshotande lungskador uppkommer inom en radie av 3,5m. I ett slutet utrymme bedöms trycket bli högre varför detta område är större. I tågkupén och dess direkta närhet bedöms alla personer därför kunna få livshotande lungskador”, skriver de i sitt yttrande. 

Foto: Polisens förundersökning

Fler bomber i nötburkar

Under de senaste åren har flera bomber byggda i nötburkar använts i Malmö, bland annat vid ett fall på Cronmans väg i våras där en man nyligen dömdes till två års fängelse.  

I utredningen har man knutit den pistol som mannen hade i väskan till en skottlossning på Persborg för tre år sedan.  

Rättegången börjar på fredag den 22 november och håller på i två dagar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer